19 Април 2024 г. Петък

Пореден вот на недоверие за правителството готви Борисов

2014-01-29 12:44:54

Провал на кабинета в сферата на сигурността ще е темата за вота на недоверие този път, обясни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Третият вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски ще стане факт в средата на февруари, уточни той.

"Толкова провали вече се насъбраха там и дори медиите се опитват да прикрият проблема с бежанците, беше бум, всеки ден за това писахте, а сега като че ли се изпариха, не са се изпарили, пак са си по градовете, пак са си тука“, коментира той.

Според него причина за вота е и нерегламентираното подслушване на разговори на публични личности.

 

„Безпардонно подслушване, какви детски обяснения дават на лична кореспонденция, че не били МВР и ДАНС, а частни структури,, кой работи по тях и докъде са стигнали, защо са толкова спокойни, че само за нас ще излизат такива разговори, те да не би да не разговарят, да не би когато излъчват областни управители да не водят договорки, да нямат такива срещи, много са темите, това че разбиха службите, че контрабандата придоби размери, че вече дори бюджетът и фискът са застрашени”, обясни Борисов.

Относно прекратяване на процедурата за избор на главен съдебен инспектор той прехвърли вината на управляващите.

"Само като казах, че имам материали и ще искам госпожата (единственият кандидат за поста е Веселина Танева, номинирана от БСП и ДПС)  да бъде изслушана и те веднага оттеглиха  кандидатурата”, заяви Борисов. 
В същото време той заяви, че ГЕРБ е готова да издигне кандидат, като уточни, че това не е тема, „която да казваме тук на крак”. 
 
Той увери, че партията му ще се обърне и към Реформаторския блок и евентуално биха могли да предложат кандидат заедно. 
 
„Ако има такъв конкурс, ако трябва да предложим. Трябва да се тръгне в обратната посока, хората от съдебната система най-добре е да си предложат кандидатура на хора чисти, святи, защото съдебният инспектор е човек, който трябва да има авторитет, така че ако Съюзът на съдиите и този на прокурорите дадат предложение, ние бихме го внесли от тяхно име и ще е честно към гилдията и обществото”, коментира той. 

Бойко Борисов се обяви срещу намерението на правителство да емитира нов външен дълг.
„Това, което мен ме притеснява, е дългът от три милиарда, които ще натрупат, защото ще ги връщат данъкоплатците, а тези пари няма да отидат за благосъстоянието на народа, а ще ги погубят, както всичко друго досега”, скочи той. 
 
„Много ме е яд, че 4 години държахме такава финансова дисциплина, не фалирахме държавата в най-тежките времена за ЕС”, продължи той. Според него е било очаквано депутатите от мнозинството да отхвърлят искането на ГЕРБ за създаване на анкетна комисия по случая с Христо Бисеров, който е обвиняем за пране на пари. 
 
„Това е вторият човек в ДПС и в НС, и ако има такава анкетна комисия, много неща ще излязат наяве, пак ги е страх, но то пак ще излезе с времето, защото има съдебен процес”, уверен е Борисов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати