27 Април 2024 г. Събота

Андреева: Ще има закриване на болници и съкращаване на персонал

2014-01-29 08:46:32

В здравеопазването трябва да има приемственост като цяло. Важно е да се възстанови системата. Това заяви пред БНТ здравният министър д-р Татяна Андреева.

Тя даде да се разбере, че ще има закриване на болници и съкращаване на медицинския и немедицински персонал на места. Разберете на 7-милионна България 400 болници са прекалено много, заяви здравният министър. Според нея е важно качеството на болниците.

След като имаме резултатите от Сметната палата, която посочи слабости и нарушения на двама здравни министри от правителството на Бойко Борисов, сега, според Андреева има база, на която да се търсят решения. Трябва да отстраним проблемите. Това, че е липсвал контрол е причинило фалити на не една болница. Системата е в много тежко състояние и само за една година трудно може да бъде поставена в добро състояние. Допускани са изключително много системни грешки, посочи Андреева.

Много е важно какви са екипите, които управляват болниците. Има достатъчно ефективна уредба, която трябва да се спазва, за да бъде гарантирана финансовата стабилност на здравните заведения. Тук е важно не министърът да е майка за едни и мащеха за други, подчерта Андреева. Трябва да се изпълняват наредбите. Ние затова сега правим проверки във всички болници, за да видим в какво състояние са, подчерта тя.

Министърът обясни и как ще се спаси болницата в Стара Загора. От две механично слети структури – с 2 детски отделения, 2 урологични отделения и пр. , без допълнителна наредби, сега правим нов щат. Това е все едно да ви съберат с ваши съседи и да не направят нищо ново, коментира Андреева. Има и болници, които не са били контролирани - такава е Бургаската, която не е била финансирана, не са обновявани апаратурите.

При реформите няма как да не се съкрати медицинският персонал. Между 20 и 30% от медицински и немедицински персонал в старозагорската болница ще бъде съкратен, защото има критерии и те трябва да бъдат спазени, твърди министърът.

За общинските болници е важно общините да упражняват контрола, но и да вървят към публично-частното партньорство. Има възможности и трябва да се търсят възможностите и на частните болници.

Д-р Андреева каза, че за 2-3 години ще бъде обновена и системата за спешна помощ. Малки "Пироговчета" ще има, но трябва време, каза тя.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати