25 Април 2024 г. Четвъртък

Николай Младенов вижда България в Шенген до края на 2011

2010-08-31 09:42:22

България очаква да се присъедини към Шенгенското пространство до края на 2011 г., както е планирано, заяви българският външен министър Николай Младенов в интервю за Ройтерс, цитирано от Медиапул.

"Надявам се, че до лятото на следващата година официално ще бъдем готови да започнем разговори с нашите партньори от ЕС за влизането ни в Шенген", каза Младенов в словенския алпийски курорт Блед, където участва в Петия стратегически форум.

Досега официалната българска позиция е, че страната ни си е поставила за цел и очаква да се присъедини към Шенген през март 2011 година. В неделя Николай Младенов коментира пред БНР, че влизането на България в този срок зависи от успешното прилагане на новите документи с биометричните данни и успешното приключване на проверките по границите ни.

Младенов коментира пред Ройтерс, че експулсирането на румънски и български роми от Франция няма отношение към присъединяването на България към Шенген.

"За нас е много важно да бъдем оценявани въз основа на това, което реално сме постигнали до момента", добави министърът.

Николай Младенов каза още, че се очаква от Франция да бъдат репатрирани до 150 български роми и че тяхното експулсиране е вътрешен въпрос на Франция.

"Смятаме, че всички граждани трябва да спазват всички национални и европейски законови разпоредби, когато пътуват в други страни. Ако някой гражданин не може да докаже, че разполага със средства да се издържа, жилище и застраховка, тогава тази страна има правото да предприеме действия по този въпрос", заяви Младенов.

По думите му много страни в Централна и Източна Европа, включително България, трябва да предприемат мерки за интегриране на ромските общности. Младенов допълни, че България е решена да подобри социалната си политика, за да помогне да ромите да се измъкнат от бедността.

"Всеки иска да пътува, да търси възможности, но това не трябва да става за сметка на други страни и не трябва да бъде използвано за злоупотреби със социалноосигурителните системи или гостоприемството на други държави", каза още Младенов.

В отговор на твърдения на френски министър, че проблемът с ромите може да отложи влизането на България и Румъния в Шенгенската зона, миналата седмица Еврокомисията заяви, че в критериите за присъединяване към Шенген няма изискване за интегриране на ромското малцинство.

В интервюто си пред Ройтерс министър Младенов посочва, че не може да каже кога България ще кандидатства за присъединяване към европейския механизъм на обменните курсове (ERM 2), което първоначално беше планирано за тази година, но впоследствие беше отложено.

"Надявам се, че когато еврото започне да излиза от кризата като цяло, ще можем да се върнем на този въпрос. Запазваме увереността си в бъдещето на еврото", посочи Младенов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати