19 Април 2024 г. Петък

Печатните новини от последния час

2014-01-29 08:05:57

Над 39 млн. лв. повече от планираните са били разходите на НОИ за болнични през 2013 г., пише в. "Труд". Общата сума е била 329,6 млн. лв., показват предварителните данни за изпълнението на бюджета на общественото осигуряване за м.г. Преразходът е заради по-големия брой обезщетения и по-високия им размер (средно с 4%).

По-големи от планираните са били и разходите за обезщетения за втората година от майчинството. Плащането им е струвало над 128 млн. лв. - със 13,8 млн. лв. повече от предварителните разчети. Основната причина за това е, че от 1 юли 2013 г. сумата за майките се повиши от 240 на 310 лв., а ръстът не беше калкулиран предварително в бюджета на НОИ.

Въпреки преразхода за болнични и майчинство бюджетът на общественото осигуряване е бил на плюс през м.г. заради спестяването на над 167 млн. лв. от пенсии. Икономията се дължи на увеличението на възрастта и стажа за пенсия с 4 месеца в началото на 2013 г., както и на въвеждането на пенсионна възраст за военните. Затегнатите критерии са намалили броя на пенсионерите с 21 738 души. При пенсиите, отпуснати през 2013 г., са се увеличили само инвалидните. Ръстът обаче е само със 765 броя. През 2013 г. общият разход за пенсии е бил 7,732 млрд. лв. За коледните добавки са похарчени още 53 млн. лв.

Предишният президент Георги Първанов и всички "другари", които подкрепят проекта АБВ, са се самоизключили от БСП. Такава констатация ще приеме Националния съвет на столетницата на заседанието си на 1 февруари. По този начин "Позитано" 20 ще прекрати членството на бившия държавен глава в БСП заради 
намерението му да регистрира алтернативна лява листа за евроизборите, оглавена от Ивайло Калфин, разяснява на първа страница "Труд". Същата съдба ще има и бившият вътрешен министър Румен Петков, който открито работи за проекта на Първанов. Очаква се изключените от БСП да бъдат поне четирима - едно от предполагаемите имена е това на Росица Янакиева, кмет на Перник.

Както Dnes.bg писа, срокът, който БСП даде на членовете си, които се отцепиха към проекта на Георги Първанов, да сложат край на АБВ и да работят за Столетницата, беше до 27 февруари.

 

"Дума" цитира позицията на евродепутата Илияна Йотова, която е убедена, че пленумът на БСП в събота ще е много важен, защото на него се ще разграничат позициите на двете оформили се страни в партията. Йотова посочи, че АБВ не са дали никакъв коментар на повторната окупация на СУ, на изявленията на много противници на БСП. "Очевидно става въпрос за друг политически проект, за едни разделителни линии, по-големи отколкото ни се струва на преден план", анализира тя, съобщавайки, че е била сред хората в ИБ, настояващи Георги Първанов и Румен Петков да присъстват на заседанието на Националния съвет. "Нека да чуем какво ни разделя в тази посока. Ако те дойдат на заседанието, ще настоявам да го кажат гласно".

Анализът на "24 часа" вижда "Три линии на високо напрежение на евровота". Те са между БСП и ГЕРБ, между малките партии и в тила на столетницата.

"12 млн. лв. на година се въртят в черен бизнес със скрап", пише "24 часа". По този повод спешни промени в НК поискаха транспортното министерство, БДЖ, НКЖИ и Българската асоциация по рециклиране, за да няма жертви.

Малките фирми у нас ще получават финансова помощ от Катар. За целта ще бъде създаден общ инвестиционен фонд, който да подпомага развитието на малки и средни предприятия в България, уточнява "Стандарт". За това са се договорили министърът на икономиката Драгомир Стойнев и премиерът на Катар и министър на вътрешните работи Н.Пр. шейх Абдулах бин Насер бин Кхалифа Ал Тани. В проекта ще участват Българската банка за развитие и държавната инвестиционна корпорация "Катар Холдинг". Двамата са обсъдили и изграждането на терминал за втечнен газ на гръцкото северно крайбрежие, чрез който Катар да може да доставя синьо гориво и на България. Очаква се в близко бъдеще да бъде подписан Меморандум за създаване на съвместна инвестиционна компания в областта на животновъдството, с който ще стартира износът на агнешко месо от България за Катар.

Изплащането на субсидиите на фермерите е започнало и до петък - 31.01.2014 г. - те ще получат 1 млрд. лв. Парите за зърнопроизводителите са от ЕС, като има и национални доплащания по 2 лв. на декар за общо 60 млн. лв. "Забавяне с плащането на средствата ще има единствено там, където е установено застъпванена площите", уточни земеделският министър Димитър Греков, цитиран от "24 часа".

"Сега" оповестява решението на БСП и ДПС да се откажат от кандидата си за съдебен инспектор. След седмици инат, от страна на управляващите, да наложат съдията от Върховния административен съд Веселина Тенева за главен съдебен инспектор - процедурата приключи фарсово. Снощи двете партии внесоха в парламента предложение за прекратяване на избора. Няколко часа по-рано ГЕРБ настоя за незабавно изслушване на Тенева, която по план трябваше да отговаря на въпроси в правната комисия чак на 26 февруари. Причината - Бойко Борисов бе получил уличаващи документи от лидера на РЗС Яне Янев. Планираното изслушване на Тенева ще бъде отменено и ще бъдат приети правила за нова процедура, като срокът за номинации ще бъде един или два месеца. Пред "Сега" председателят на Правната комисия в парламента Четин Казак посочи две причини за решението да се оттегли Тенева. Първата е нежеланието на ГЕРБ да подкрепи кандидатурата, което автоматично означава провал на избора, тъй като са необходими 160 гласа, които без ГЕРБ не могат да бъдат събрани. Втората причина са препоръките на Европейската комисия за състезателност и конкурентност на процедурите. В доклада на Брюксел миналата седмица изрично бе отбелязано, че е недопустимо главният съдебен инспектор да се избира в конкурс, в който участва само един кандидат, както и че кандидатурата е опорочена заради краткия срок за номинации и съмненията за задкулисни договорки.

Конституционният съд единодушно обяви за противоконституционно решението на парламента от 22 октомври м. г. за налагане на мораториум до 1 януари 2020 г. върху придобиването на право на собственост върху българска земя от чужденци и чуждестранни юридически лица, стана ясно след вчерашното му заседание, съобщава "Дума". Очаква се КС да публикува своето решение. Юристите са обявили, че изцяло възприемат аргументите на вносителите на искането, които са народни представители от 42-то НС, сред които и депутати, гласували за решението, че този акт противоречи на чл. 22, ал. 1от Конституцията, както и на Договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз от 2007 г. "Даваме BG паспорти по документи, а не по любов", разяснява в интервюто си за "Труд" зам.-министърът на правосъдието Илия Ангелов. "Кандидати за гражданство от български произход идват с преводач, а чужденците говорят езика ни. Отнемаме паспорта при проблеми в Шенген."

Кражбите на коли растат силно, констатира "Капитал Daily". Според застрахователи миналата година те са нараснали с около 50%, а по данни на МВР скокът е с 23%. Представителите на застрахователния бизнес са сигнализирали за тревожната тенденция в писмо до Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, връчено на вицепремиера Даниела Бобева. Те предлагат правителството да предприеме конкретни мерки за защита на гражданите и застрахователните компании.

Заплаха за нова окупация, нова фирма за охрана, нов ред за влизане в Софийския университет, ново политическо сърдене и партийни страсти. Това се случи вчера след като падна втората окупация на висшето училище, информира "Труд". Изданието съобщава и за срещата, инициирана от Реформаторския блок (РБ), който събра за обсъждане на общи действия срещу кабинета "Орешарски" представители на "Ранобудните студенти" и лицата на втората окупация на СУ, подкрепящи протеста им преподаватели, хора от "Протестна мрежа", синдикалисти от КТ "Подкрепа" и др. Срещата е протекла при закрити врати, присъствали са над 60 души.

"28 000 души не успяха да се пенсионират заради реформите на ГЕРБ", пише "Сега". Това са българи, неуспели да се пенсионират през двете години, през които действаха въведените от ГЕРБ по-тежки условия. През 2013 г. новите пенсионери са били 81 300,или с почти 8600 по-малко, отколкото година по-рано. През 2012 
г., когато реформата стартира, намалението бе още по-драстично. Тогава в пенсия излязоха 89 900 българи - с 19 700 по-малко, отколкото през 2011 г.

"С най-трагична здравна култура сме в Европа", показва проучване сред 8 държави от ЕС, цитирано от "Труд". Годишно 200 българи не успяват да дочакат донор, а на тяхно място в листата на нуждаещите се от присаждане се записват нови 300 пациенти. Към здравния обзор вестникът прибавя и новината, че до момента 272 училища в страната са в грипна ваканция.

Черна борса за лекарства в нета ограбва стотици онкоболни и техните роднини, установи проверка на "Телеграф". Нелегалната търговия се осъществява с дефицитни медикаменти, чиито цени са завишени над 10 пъти. Пример - лекарството BICNU е с реална ценаоколо 60 лв., а се продава в интернет за 800 лв.
"Спешни медици ще стигат и на село", казва пред "Монитор" д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването. "Предстои да се направи карта на спешната помощ. Въз основа на нея да се определи има ли необходимост и къде да се разкрият нейни филиали или изнесени предни постове. Към момента звената на спешната помощ в страната за близо 200. Имаме амбицията да подменим част от автопарка и оборудването. Съществуват линейки от 2000 година.Петнадесет години, отнесени към темповете, с които се развиват технологиите, означава, че те все едно са на 150 години. Спешните лекари сега носят тежка апаратура в огромни куфари, трудно маневрени са, това не бива да е така. Даваме 10 млн. лв. от европарите за нови линейки", обяснява д-р Пенков.

Протести в защита на природен парк "Странджа" и срещу застрояването му се организираха вчера в София и различни градове на страната, информира "Дума". В столицата около 200 души направиха шествие, като техният брой се увеличаваше постепенно заради прииждащи екоактивисти в края на работния ден.
Протестът бе спонтанен и напомни на изпълнителната, съдебна и законодателна власт, че имат 10 дни, за да защитят Странджа.

Природозащитниците ще представят пред Европейския парламент и Европейската комисия петиция, за която се събират в момента подписи. "Искаме море и пясък, а не бетон и "изкуствен блясък", "Долу ръцете от Странджа" - бе изписано на някои от лозунгите. "Туристите се броели грешно", алармира "Труд". "Ще настояваме за промяна в методиката за набиране на информация за броя на туристите в България", каза зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев. "В момента разминаванията са огромни, ако съпоставим приходите от туризъм, броя на туристите и отчетените нощувки. Парите отговарят на по 7-8 нощувки, а според отчетите всеки турист е стоял по ден и половина в България", даде пример Ботев. Според него в методиката, използвана от националната статистика, има заложени деформации, защото не се отчита броят на туристите, отсядали в хостели, къщи и семейни хотели с до 10 легла.

"Щом чиновниците са много, ще назначим още!", отправя подбудителен апел анализът на "Сега". И правителството на Орешарски бори "неработещата" администрация с още повече администрация. Изводът - колкото повече намаляват работещите в страната ни, толкова повече се увеличават чиновниците на издръжка на бюджета. Сега анкетите сред младите сочат, че тяхното желание е да си намерят работа в администрацията - обяснимо.

Заради тройния скок на жалбите от завишени декемврийски сметки, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е влязла на проверка в "Топлофикация София". Това съобщи Еленко Божков, член на комисията. Той представи справка, според която през миналата година в регулатора са постъпили общо 13 087 жалби при 3887 през 2012 г. Три четвърти от всички жалили се през миналата година са се оплаквали от сметките и от сумата за сградната инсталация, която им е начислена, обясни Божков. Останалите жалби са за качеството на услугата и по други проблеми с топлофикация, пише "Монитор".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати