18 Април 2024 г. Четвъртък

Пускане на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" иска "Атака"

2014-01-28 17:49:28

"Атака" внася проект за решение в НС за повторно пускане на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй“. Това стана ясно по време на брифинг днес. Според лидера на партията Волен Сидеров затварянето им е било незаконно.

"Нашата цел е да поправим една огромна несправедливост", заяви той. По негови думи затварянето е било направено от българските „национални предатели“ - Меглена Кунева, Соломон Паси, Милко Ковачев и Симеон Сакскобургготски, които са заблудили страната ни. Според Сидеров те са излъгали, че има решение на ЕК да се затворят двата блока.

"Такова решение няма", каза националистът. По негови думи тази лъжа дава повод страната да се позове на Виенската конвенция и да иска повторно отваряне. Според Сидеров бивши управители на АЕЦ „Козлодуй“ казват, че няма проблем блоковете да бъдат пуснати отново.

"40-50 млн. лева ще са необходими за повторното отваряне. Двата реактора ще ги изработят за един месец“, заяви лидерът на "Атака". Според негови данни за пускането на 3 и 4 блок ще са нужни десетина месеца. 

В проекта за решение партията ще настоява 3 и 4 блок да бъдат извадени от състава на държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци”. Това предприятие вече подготвя за нарязване тези блокове, алармира Сидеров. Затова националистите настояват собствеността на двата блока да се обособи в отделно предприятие. С отварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" ще се открият хиляди работни места в най-бедния район в България.

В страната ни ще се върнат да работят квалифицираните кадри, които напуснаха България, откакто се унищожава българската енергетика, пише в мотивите към проекта за решение. На проекта за решение беше написана датата 24.10.2013 година.

"Атака" беше залята със скандално отношение и бяхме въвлечени в няколко истории, в които трябваше да се обясняваме, вместо да правим политика“, каза депутатът Деница Гаджева. По нейни думи партията сега може да „извади от архива“ тези документи и да започне да прави политика. От партията бяха категорични, че са „за“ подновяването на проекта за втора ядрена централа – АЕЦ „Белене“.

Националистите се спряха подробно и на предстоящите евроизбори. Лидерът на „Атака“ не каза кой ще оглави листата и не поиска да направи подробна прогноза за това колко евродепутатите ще вземе партията му.

„Ще направим всичко възможно да задържим нашите постижения. Ще се борим за постижението от 2007 година“, каза Сидеров. Тогава партията взе три мандата. Критериите за кандидат-евродепутатите вече били ясни.

"Те ще бъдат според идеите. Нашите идеи са ясни. Разликата „Атака“ и другите ще бъде отчетлива“, смята  Сидеров. Той отново се обяви за кардинална промяна в ЕС. Националистът застъпи тезата си, че страната ни внася повече средства в бюджета на Брюксел, отколкото взима.

"Нашата страна е внесла в бюджета на ЕС над 5 млрд. 227 млн. лева. Усвоили сме малко над 5 млрд. и 50 млн. лева. Много пъти ние сме поставяли въпроса, че ние сме донор на ЕС", каза Сидеров. Нашето членство в ЕС ни носи щети, не ползи, отсече той.

Сидеров иска и нови основи на договора на ЕС. Социалните въпроси в европейските нормативи отсъстват. Няма никаква защита за хората, смятат от "Атака". Националистите ще искат християнските ценности да залегнат в основите на ЕС.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати