25 Април 2024 г. Четвъртък

КС реши: чужденци ще могат да купуват земя

2014-01-28 17:51:22

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционно решението на Народното събрание за налагане на мораториум върху купуването на земя от чужденци до 2020 година. 

Делото бе образувано на 5 ноември миналата година по искане на 55 народни представители от ДПС и БСП, припомнят от съда.

На 22 октомври миналата година Народното събрание изненадващо прие решение, с което удължи мораториума за продажба на земя на чужденци до 2020 година. Решението на парламента бе по искане на "Атака".

Според Договора за присъединяване към ЕС от 1 януари 2014 година тази забрана трябва да отпадне за гражданите на Общността. За физическите и юридически лица от трети страни забраната остава и тя е уредена в конституцията и законите.

Предложението за мораториума мина с гласовете на "Атака", ГЕРБ и част от депутатите от БСП. Решението подкрепиха 171 депутати, 38 бяха против, а 12 се въздържаха. Против него категорично гласуваха от ДПС.

Председателят на парламента Михаил Миков пък предупреди, че България ще има тежки проблеми с европейския си образ след приемането на това решение. 

„Съвременна България не може да взема решения на базата на политическия популизъм”, коментира той.

През 2010 г. от Европейската комисия (ЕК) предупредиха България, че не е готова да се присъедини към единния европейски пазар на земя заради липсата на регулации, незавършените кадастър и имотен регистър и голямата разлика в цените на земята у нас и в Европа. Тогава от Брюксел сами предложиха действащият мораториум да бъде удължен.

Властите обаче не се възползваха, а новото решение на практика принуждаваше правителството да поиска промени в договора ни за присъединяване към ЕС.

Управляващите признаха, че гласуваният мораториум реално няма правна сила, но така и не потърсиха начини за ревизията му.

Депутати от БСП в момента подготвят законодателни изменения с административни ограничения пред чуждите купувачи на земеделска земя. За купувачите вероятно ще се прилага принципът на уседналостта и ще се изисква да са живели поне 3-5 години в България.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати