20 Април 2024 г. Събота

Веригите срязани, окупацията на Ректората падна

2014-01-28 10:10:20

Окупацията на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" е прекратена. Студентите, които на 25 януари окупираха Ректората, сега си изнасят багажа и днес ще е работен ден и за администрацията на учебното заведение, съобщи БТА.

Рано тази сутрин човек от охраната сряза веригите на вратите, с което сложи край на втората окупация. Около десетина студенти напуснаха сградата и обявиха, че се чувствали предадени от народа и се заканиха действията им да имат продължение. Как обаче не стана ясно. 

"Не искаме да превръщаме преподаватели и колеги в заложници на политическите борби в страната", обявиха те пред bTV.

На излизане те бяха посрещнати от полицаи, които записаха данни от личните им карти. Студентите обясниха, че не биха се учудили, ако последват арести, но не се страхуват от това.

Окупацията започна в нощта на петък срещу събота, а вчера студентите, които заключиха вратите с вериги настояваха, че ще останат вътре до оставката на правителството. Въпреки че т. нар. ранобудни студенти се разграничиха от тях, исканията  и на новите окупатори бяха същите като тези от предишната инициатива - оставка на кабинета "Орешарски" и разпускане на парламента с цел нови избори.Този пътобаче окупаторите настояваха и за оттеглянето на ректора на СУ проф. Иван Илчев.

Вчера окупаторите не пуснаха в сградата на Ректората на СУ преподаватели, администрация и студенти на висшето училище, въпреки че още в 9 ч. много от тях бяха пред вратите на сградата. 

„Сградата на университета се взима за заложник, както всички хора в нея”, коментира по този повод преподавателят от катедра „История” проф. Искра Баева и определи проявата като тероризъм.

„Само терористите не преговарят. Тази малка група, която е вътре, няма нищо общо с университета. Вътре има единствено студенти, които по време на предишната окупация са гласували за оставането ѝ, но са били малцинство. По принципите на демокрацията мнозинството решава. В крайна сметка техните действия се изразяват в окупацията. Това е не само незаконно, но е и гражданско неподчинение, защото нарушава правата на другите”, коментира още проф. Баева.

Заради окупацията ректорът на университета проф. Иван Илчев сезира прокуратурата, защото има "обсебване на държавна публична собственост".

Той обясни, че окупацията пречи на подготовката на документи за кандидатстване по проект за 5 млн. лева, на изплащането на заплатите на преподаватели и служители, което трябва да стане в петък, на приемането на бюджета за среща на ректори от университети от Черноморския регион.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати