24 Април 2024 г. Сряда

Подкрепящи срещу противници в СУ, а по средата полицаи

2014-01-27 17:41:06

Граждани и студенти, подкрепящи окупацията на Ректората на Софийския университет и нейни противници, се събраха пред един от входовете на СУ - откъм Университетската библиотека.

На улицата между двете групи протестиращи стоят кордони с полицейски служители. По протежение на ул. "Св. Климент Охридски" са разположени униформени с надписи "Антиконфликт".

 

Сред присъстващите е и Радан Кънев от Реформаторския блок, който обяви пред журналисти, че евентуално ще разговарят с органите на реда, за да имат гаранция, че няма да бъде упражнено насилие в български университет.

"В СУ това не се е случвало от неговото създаване, вярвам, че няма да бъде допуснато и сега. Призоваваме органите на реда да не предприемат необмислени и бързи действия, за да дадат време на студентите да обмислят своята позиция", посочи той.

В двора на СУ, прескачайки оградата, са влезли студенти, които обясниха, че са против окупацията и искат да започне сесията им.

Преподаватели от Софийския университет стоят до оградата на сградата.

Една преподавателка носи извадка от Конституцията, в която се споменава, че всеки български гражданин има право на образование.

Антиокупаторите обясниха, че се очаква да дойдат още техни симпатизанти и колеги, които също са против новата окупация, която стана факт в петък срещу събота.

Към момента обстановката пред най-старото висше учебно заведение е спокойна.

По-рано днес студентите, които от три дни са окупирали Ректората, заявиха, че окупацията им ще продължи до оставката на правителството.

Окупаторите се заканиха да не пускат в сградата на ВУЗ-а СУ преподаватели, администрация и студенти.

"Сградата на университета се взима за заложник, както всички хора в нея", коментира по този повод преподавателят от катедра "История" проф. Искра Баева и определи проявата като тероризъм.

Заради окупацията ректорът на университета проф. Иван Илчев сезира прокуратурата, защото има "обсебване на държавна публична собственост".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати