19 Април 2024 г. Петък

Новините от печата: 180 депутати. Достатъчни са!; Грехът на Първанов е към европейската левица...

2014-01-27 08:53:21

Стигат ни и 180 депутати", казва в интервю за "Преса" проф. Огнян Герджиков, председател на 39-ото НС. Според него най-доброто би било избирателите да получат възможността да гласуват с преференции, така че сами да подреждат листата.

"Преференцията трябва да бъде 3 процента. Така ще се получи добро съчетание на пропорционалността с един мажоритарен елемент. С високия процент елитът на партията иска да си гарантира, че ще влезе в парламента. Листите трябва да бъдат по-големи, с възможности гражданското общество да вкара свои кандидати в партийната листа", настоява той.

Герджиков коментира и идеята за нова Конституция като хвърляне на прах в очите на хората. "Сега действащата Конституция в огромната си част е добра. Нов основен закон трябва, ако променяме модела на управление, ако ставаме монархия, президентска република и т.н. Но едва ли хората искат това", заключава той.

"Грехът на Първанов е към европейската левица", казва в интервю за "Труд" политологът Димитър Аврамов. Според него изследването на "Алфа Рисърч" потвърждава основното политическо обвинение към Георги Първанов - че разцепва социалистическата електорална общност и с листата на АБВ отнема възможността на БСП да бъде първа политическа партия на европейските избори.

Това обвинение не е в сферата на играта Първанов-Станишев. Това обвинение е много голямо, защото то пречи на европейските социалисти в европейски мащаб да извоюват електорална победа. Нищо, че от АБВ твърдят, че техните евродепутати щели да ходят в ПЕС. Ако ще ходят в ПЕС, няма причина да има две листи. С такива аргументи навремето беше раздробена българската десница и днес практически я няма, посочва Аврамов.

Проектът АБВ има страшно много неизвестни, отбелязва в интервю за "Монитор" Борис Попиванов, политолог. По думите му Георги Първанов се стреми не толкова да прави партия, а да бъде лидер, който няма формален пост, но с него се съобразяват, понеже той е безспорният авторитет.

Неговите амбиции са насочени не толкова към спечелването на едно, две или три евродепутатски места, колкото към времето след европейските избори. Време, когато обществото ще бъде силно уморено от конфронтацията. Тогава неговите послания за национално съгласие, за диалог между всички политически сили, биха имали много по-голяма тежест и биха могли да бъдат вплетени в опит за едно ново, по-широко коалиционно управление.

Това е неговото намерение и той го подсказва по най-различни начини не само със себе си, но като обяснява, че няма леви и десни решения на проблемите. Проектът АБВ има страшно много неизвестни и те са свързани с централния въпрос - не надценява ли Първанов своя авторитет в българската политика?, пита Попиванов.

Няма да сменяме прокурори по знакови дела, уверява в интервю за "24 часа" Христо Динев, шеф на Софийската градска прокуратура.

Той отбелязва, че наказателният процес е състезание, при което последната дума има съдът. При делата с висок обществен интерес е недопустимо да се сменят прокурори, защото обикновено те са с голяма фактическа и правна сложност. Отделно от това е и общественият натиск по тях да има осъдителни рисъди.

"Стремежът ми е един прокурор да ги води от начало до край така, че да не се налага допълнително включване на колеги, които да се запознават с томове документи и да формират вътрешното си убеждение", казва Динев. Според него командироването на прокурори следва да се случва по изключение, а не като практика. То трябва да е съобразено с техните професионални качества и желание за работа. Текучеството е вредно за работата по дела, смята Динев.

"Доживотен затвор с право на... дебат", коментира "Сега". Един от най-спорните моменти в проекта за нов Наказателен кодекс е отмяната на доживотния затвор без право на замяна. Логиката на привържениците на отмяната на това наказание е, че то е нехуманно и изобщо не предполага социализация.

Роднини на жертви на тежки, кървави престъпления обаче се обявиха категорично срещу предложените текстове. Всички близки са на мнение, че това е цинизъм. Други дори се обявиха за възстановяване на смъртното наказание. Малко известен е фактът, че България е единствената страна, която има два вида доживотен затвор - със и без замяна.

В същото време вицепрезидентът на практика винаги може да се намеси и да помилва.

Спорът е дали е достатъчно превантивно наличието на затвор без замяна и доколко то стряска извършителите на най-тежките престъпления, или пък наистина е безсмислено. Въпросът никак не е лесен и едва ли ще се реши без публични дебати с участието на специалисти.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати