26 Април 2024 г. Петък

Проф. Илчев сезира прокуратурата заради окупацията на СУ

2014-01-26 13:12:20

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" – проф. Иван Илчев, е поискал от членовете на Академичния съвет разрешение да сезира прокуратурата за започналата вчера окупация. Това съобщи самият Илчев в интервю за БНР.

Той описа новите окупатори като хора, които се опитват да станат герои като принудят полицията да влезе в Ректората.
„Това е безобразие. Това е една група хора, която се опитва, без да влиза в конфронтация с тези, с които иска, да използва университета като една боксова круша”, коментира той.

„Изпратил съм писмо до Академическия съвет, обяснявам ситуацията и искам от тях съгласие да упълномощят ректорското ръководство да вземе всички законови мерки да възстанови работа на университета”, заяви още Илчев.

„Това са хора, които виждат света в черно и бяло, не приемат никакви аргументи и не се интересуват от правата на индивидите, а под демокрация разбират това, което им е изгодно”, каза Илчев за протестиращите.

Ректорът коментира, че предстоящата седмица е много важна за университета, решаваща е за много студенти, защото трябва да се наваксват лекции и изпити.

Предстоят акредитации на някои професионални направления. Заедно с това Академичният съвет трябва да говори по бюджета на университета и да гласува броя на кандидат-студентите за предстоящите кандидатстудентски изпити. Благодарение на окупацията отпада работата по редица международни проект, които струват милиони, уточни Илчев.
Както Dnes. Bg писа новата окупация на Софийския университет започна през нощта срещу събота, като този път групата е различна от тази на Ранобудните студенти.

Новите окупатори са  участвали в протестите срещу правителството на Пламен Орешарски.

Исканията остават същите като тези от предишната инициатива - оставка на кабинета "Орешарски" и разпускане на парламента с цел нови избори.Този път обаче окупаторите настояват и за оттеглянето на ректора на СУ проф. Иван Илчев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати