23 Април 2024 г. Вторник

Германия и Великобритания – заедно срещу имиграцията

2014-01-25 11:40:44

Германия и Великобритания се оказаха съмишленици в дебатите срещу новата имигранстка вълна от Източна Европа, отбелязва германското издание The local. В основата са опасенията за развитието на социалния туризъм от страна на българи и румънци.

„Европа не може да ни блокира, ако искаме да въведем национална регулация върху миграцията, породена от бедността. Да си затваря очите за този проблем е грешно поведение от страна на Брюксел“, коментират от германския Християнсоциален съюз, който е част от управляващата коалиция на Германия.

Подобни са настроенията и във Великобритания. И макар медиите в Германия да са доста критични, статиите на британските им колеги са убийствени. „Спрете имигрантската вълна, преди да залее Великобритания“ често  може да бъде прочетено на първите страници на водещите британски медии.

Подобна истерия в Германия обаче няма, коментира Нора Хесе от мозъчния тръст Open Europe в Берлин. Призивите на Християнсоциалния съюз за връщането на имигрантите в родните им страни веднага са определяни като популистки в страната.

Тонът е различен, но пък опасенията са едни и същи – социален туризъм и идеята как имигрантите от България и Румъния ще се възползват от нашата социална система, привлечени от нашето благосъстояние, обяснява още Хесе.

Ограниченията се критикуват от ЕС с мотива, че те нарушават една от основните свободи – на придвижване в рамките на общността. Допитване на ЕС през декември показва, че за германците тази свобода съвсем не е за пренебрегване – 55% от тях я обявяват за „нещо добро“. На същото мнение са едва 26% от британците.

Канцлерът Ангела Меркел има и още едно преимущество пред своя британски колега – в Германия липсва националистическото говорене на Найджъл Фарадж. Така Меркел спокойно може да прехвърли решение на проблема на работна група към кабинета, а не да стои на „огневата линия“ каквато е съдбата на Камерън.

Все пак преди седмица се появи идея за взимане на пръстови отпечатъци от българите и румънците в Германия, което да ограничи злоупотребите със социалните помощи. Предложението е на Елмар Брок, което обаче моментално беше отхвърлено от опозицията.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати