25 Април 2024 г. Четвъртък

ЦИК вече ще се назначава от НС

2014-01-24 10:19:15

ЦИК вече ще се назначава от парламента. Досега това бе в правомощията на президента. Това е една от промените в новия Изборен кодекс.

Опозицията реагира гневно, а зам.-председателят на ГЕРБ заяви: "Предвижда се изземване на функциите на държавния глава за издава указ за назначаване на ЦИК. Това противоречи на всякакви принципи на разделение на властите".

Така БСП, ДПС и "Атака" ще си назначават ЦИК и ще попречат на опозицията да има свои хора в нея, обясниха още от ГЕРБ.

"Разбирам мъката на ГЕРБ - Изборният кодекс на Фидосова е отхвърлен и никога повече няма да има фалшификация на бюлетини, никога повече ГЕРБ няма да печели избори, никога повече Цветанов няма да е вътрешен министър, а Борисов премиер", заяви вносителят на проекта Мая Манолова.

В същото време Институтът за развитие на публичната среда излезе с позиция, заявявайки, че очаква Изборният кодекс да регламентира прозрачна процедура за определяне на състава на ЦИК.

"За да се гарантира, че членове на ЦИК, ще бъдат избрани при еднакви условия от различни политически мнозинства, е необходимо процедурата да е включена в кодекса. Процедурата трябва да гарантира, условия за излъчване на кандидати с безспорни професионални качества и независимост, като включва ясен регламент за номиниране и публично им изслушване", заяви Антоанета Цонева.

НОВИТЕ ПРАВИЛА 

- В част от секциите в страната гласоподавателите ще имат право да гласуват машинно. В тези секции ще се запази и възможността вотът да се подава с традиционните бюлетини. Идеята е хартиеният вот постепенно да отпадне и да бъде заменен изцяло с машинно гласуване, за да се предотвратят манипулации на вота.

- Районните кметове в градовете с районно деление - София, Варна и Пловдив, които в момента се назначават от общинския съвет, вече ще се избират. 1/5 от избирателите на съответния район, но не повече от 500 души ще имат право да издигат независим кандидат.

- Връща се чавката като възможност за отбелязване на вота. На последните избори валиден беше само знакът Х.

- Бюлетините ще се произвеждат като държавни ценни книжа - от печатницата на БНБ, в кочан с индивидуален номер. Според опозицията цифровото индивидуализиране ще създаде условия за проследяване на бюлетините по отделните секционни комисии, което е предпоставка за проследяване и контролиране на вота.

- Държавата осигурява медийни пакети в размер на 40 000 лв. за партиите и коалициите, които нямат право на държавна субсидия. Такава възможност е предвидена и за инициативните комитети, регистрирали кандидати.

- Заседанията на ЦИК и на районните избирателни комисии ще се излъчват в реално време в интернет страниците им, а видеото ще се качва в мрежата незабавно след приключването им.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати