28 Март 2024 г. Четвъртък

Нов скандал с пътуващи по света депутати

2014-01-23 15:13:32

Група депутати са били на посещение в Тайван за „запознаване със страната“. Посещението не е било официално, стана ясно от думите на депутатите Венцислав Лаков от "Атака" и Румен Йончев от "Коалиция за България", двама от депутатите, които са били на посещението.

Представителите и на четирите парламентарни групи са били до екзотичната дестинация, докато президентът Росен Плевнелиев е бил на официално посещение в Китай.

Лаков обясни, че опитът на Тайван може да се вземе под внимание, защото има голям икономически растеж и развива иновациите си.

„Посетихме високотехнологичен парк, културни забележителности, историческия музей. Идеята е, че като държава с много голям икономически растеж би могло да инвестират в българско предприятие. Личният ми телефон е тайвански, компютърът ми е тайвански, таблетът ми също е тайвански, Тайван присъства в България като производител”, каза Лаков. По негови думи депутатите по никакъв начин не са заявявали държавна позиция при посещението си.

Средствата за пътуването не са дошли от бюджета на парламента. Лаков не отговори директно дали председателят на НС Михаил Миков е разрешил визитата. Според "Преса" шефът на парламента е забранил визитата. До Тайпе на своя глава се разходили също Петя Раева от ДПС и Владимир Тошев от ГЕРБ.

 

Няма защо да ни спира председателят на парламента, това не е командировка, това стана във ваканцията, не струва нито стотинка на парламента, нито стотинка на българския данъкоплатец, не ангажираме по никакъв начин българската държава с нашата визита, каза Лаков. 

Румен Йончев от "Коалиция за България" коментира, че той е бил поканен в Тайван и е поканил други свои колеги, за които е решил, че имат интерес. Председателят на парламента не е одобрил визитата.

Михаил Миков е против, но той не е директор на прогимназия, който спира, пуска, разрешава и забранява личните и неофициалните контакти на народните представители, каза Йончев.

От думите му стана ясно още, че разходите на народните представители са били поети от Тайван.

Това е една изградена практика от много години не само с България, а е установена с почти всички държави в света, каза Йончев. Той потвърди думите на Лаков, че пътуването не е било официално. Той обясни, че това посещение едва ли ще повлия по някакъв начин на международните ни отношения.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати