24 Април 2024 г. Сряда

Над 10 млн. лв. глътнал БОРКОР, а резултати липсват

2014-01-23 15:07:14

Общо около 10.3 млн. лева са похарчени до момента за Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към МС – БОРКОР. 

Новоизбраният му председател Бойко Великов съобщи, че за периода 2011-2013 година за центъра са изразходени близо 7.5 млн. лева, а още около 2.8 млн. лева от сумата е отишла за издръжка на администрацията.
Великов беше категоричен, че тези средства могат и трябва да бъдат оправдани с конкретни резултати, които на този етап липсват.

Той цитира оповестения вчера доклад на ЕК, според който БОРКОР не показва конкретни резултати, въпреки ресурсите, които са били отделени за него.

„Оценката на ЕК е очаквана, справедлива и отговаря на реалностите за състоянието на центъра и неговата работа“, смята председателят му, който е на поста от около месец.

Както novinibg.com писа, вчера БОРКОР беше критикуван и от вътрешния министър Цветeлин Йовчев, който определи резултатите там като незадоволителни.

Вицепремиерът, на когото центърът е в ресора, обаче призова да се даде още малко време новото ръководство да покаже резултати, както и да се види дали вложените средства ще се оправдаят.

Вложени са сериозни средства, посочи и Великов. Той съобщи, че фирмата-изпълнител на системите трябва да предаде проекта до 19-21 февруари. За обучение и тестване на системата се предвижда срок до края на март. Не бих се съгласил с удължаване на сроковете по никакъв начин, заяви Великов.

По думите му корупцията изисква последователен и системен подход, независимо от промените, които настъпват във властта. Корупцията няма цвят, категоричен е председателят на БОРКОР.

Великов призна, че е необходимо реформиране на центъра, за да отговори той на очакванията, но е категоричен, че в него има потенциал – и професионален, и аналитичен, който би трябвало да се използва.

От БОРКОР искат специалисти да се произнесат за поръчания софтуер. С одит вече се е заела фирмата „Информационно обслужване“, чиято първоначална оценка била, че е изградена изключително модерна система, която няма аналог в българската администрация.

В рамките на центъра вече работят две специализирани звена – за анализ и оценка на рискови зони за корупция и за изграждане на информационна система за корупционната среда в България. В системата на второто звено ще намерят място и журналистически разработки, както и сигнали от граждани.

Великов съобщи пет конкретни рискови зони, по които ще се работи – програми, финансирани от ЕС, схемите за националните плащания и доплащания в областта на общата селскостопанска политика, лекарствената политика и медицинската апаратура, приватизация и следприватизационен контрол и експлоатация и разпореждане с природни ресурси.

Той даде пример с оперативната програма „Конкурентоспособност“ и уточни, че се работи по събиране на пълна информация и анализ на слабите места, след което ще бъдат дадени конкретни мерки и предложения.
Предвижда се в хода на работата да бъдат канени като консултанти видни юристи, които да се ангажират със становища.

Председателят на БОРКОР изтъкна, че реформирането на центъра е започнало, но ще са необходими структурни промени и промени в правомощията. Той обаче смята, че БОРКОР може да отговори на очакванията на ЕК.
Великов изтъкна, че има закони със системни нарушения и слаби места, по които могат да се направят конкретни предложения и ако МС прецени – да ги внесе в парламента. От БОРКОР вече са дали становища по 9 законопроекта, част от които са входирани в НС.

От ръководството дадоха пример със Закона за митниците, където предложили митничарите да са задължени да подават имуществени декларации не само при постъпване на работа, но и при напускането й.

Великов уточни, че германецът Ролф Шлотерер, който е основен автор на идейната част на проекта, е бил командирован и изцяло на издръжка от Германия. В момента той е в родината си, но е изпратил план график с неговото виждане за възможностите за приключване на проекта. Ръководството на БОРКОР пък е изпратило писмо до вътрешното министерство на Германия с молба той отново да бъде командирован у нас.

Общо 68 души работят в БОРКОР. 22-ма души от тях са обща администрация. В специализираната администрация работят 35 служители, привлечени от други администрации и още 7 на щат.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати