Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Май 28
Начало arrow Крими arrow Цветанов и Сидеров на съд, обяви Цацаров

Цветанов и Сидеров на съд, обяви Цацаров

  Print E-mail
2014-01-23 11:35:23
източник: actualno.com

Ще внесем обвинителен акт срещу Волен Сидеров в съда, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Той съобщи още, че другите два обвинителни акта срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов ще бъдат внесени в съда още през следващата седмица, предаде БГНЕС.

Предстои да бъде разпитана френската гражданка, която е и дипломатически служител, но това ще стане след контакт с ръководителя на френската дипломатическа мисия. Ще бъде разпитан и летателният състав и кабинният състав на самолета, предстоят и още няколко разпита пред съда, ще бъдат разпитани и народните представители, придружавали Волен Сидеров в пътуването му от София до Варна, обясни главният прокурор.

"Имаше спекулации по въпроса защо не са били разпитани до момента. Аз отговорих на това. Не можеш да разпиташ някого, който размахвайки картата си се отдалечава от теб", коментира той. По отношение на Сидеров реакцията беше експресно адекватна на експресното му поведение, категоричен беше главният прокурор.

Запитан за внесения в прокуратурата сигнал за това как предишните управляващи са използвали "Авиоотряд 28"Основното разследване върху, което трябва да се концентрираме там са военните въздухоплавателни средства, там нещата не стоят добре. От 49 полета 22 са били празни и това е посочено от експертизата". Главният прокурор обясни, че развитие по това разследване ще има тогава, когато е готова съдебно-счетоводната експертиза за стойността на международните полети.

Цацаров обаче отказа да коментира факта, че съдът върна на прокуратурата обвинителния акт за бюлетините в Костинброд. "Коментарът на съдебен акт се нарича протест, от мен няма да чуете нищо друго. Делото е върнато заради процесуални нарушения при изготвянето на обвинителния акт, ако се окаже, че такива нарушения са допуснати, което ние не смятаме, ще ги поправим и отново ще внесем обвинителния акт", заяви Цацаров.

Главният прокурор коментира и доклада на Европейската комисия. "Докладът е реалистичен, той отразява положението в страната такова каквото е. По отношение на прокуратурата аз го оценявам като реалистичен и като по-скоро позитивен. Съществува препоръка за стриктно изпълнение на сроковете по плана за действие на прокуратурата, както и за вграждането му в цялостната стратегия за реформа на нашата съдебна система, което означава, че планът за действие е одобрен", заяви Цацаров. "В доклада има и достатъчни критики и ние си ги знаем", призна главният прокурор.

"През последната една година работихме на максимална степен и свършихме това, което бяхме в състояние да свършим, не очаквайте за една година чудеса. Мисля, че усилията ни да променим начина на работа на самата машина, да създадем специализирани екипи и да тръгнем в някаква посока бяха оценени", каза още Цацаров.

Според него трябва да има промяна в закона, за да се осмисли по-добре компетентността на специализираната прокуратура. Време специализираната прокуратура да започне да работи, подчерта Цацаров. "Причината Специализираната прокуратура да не функционира добре до момента са проблеми, свързани с вътрешната организация, както и с недостатъчно кадрово осигуряване. Освен това на моменти специализираната прокуратура е била заливана или са й били директно поднасяни готови реализирани операции с много съмнителен краен изход тоест те са били реализирани, били са надлежно презентирани пред медиите, след което са намирали своето място в Специализираната прокуратура.

Когато едно нещо е влязло в прокуратурата, а преди това е обиколило всички телевизионни екрани и е създадено с някаква си съвсем друга цел, много е трудно да искаш краен продукт от това нещо"Аз имам изключително висока оценка за работата Борислав Сарафов и проблемите не са в Специализираната апелативна прокуратура, проблемите са в Специализираната прокуратура сама по себе си".

 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Крими
  Новини Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в колата е била и приятелката на ...
  Новини Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дондуков", съобщи ...
  Новини Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще се бди за ...
  Новини Преводът на обвинението срещу Васил Божков и документите за екстрадиция на бизнесмена от Обединените арабски емирства е готов. Това съобщава БТВ, позовавайки се на източник от ...
  Новини Анализатори не очакват реални резултати от обявената от главния прокурор Иван Гешев вчера ревизия на приватизацията от последните 30 години.Финансистът Емил Хърсев коментира пред ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?