19 Април 2024 г. Петък

Новините за деня в печата

2014-01-23 08:12:39

Печатните издания днес коментират позицията на Брюксел, изразена в мониторинговия доклад. "България търпи пълен провал в битката с корупцията и мафията", е констатацията на Европейската комисия, отразена от "Сега".

Брюксел заряза дипломатичния тон и остро разкритикува порочните практики при назначенията в съдебната власт и спецслужбите. Според доклада на Брюксел управляващите дължат на гражданското общество прозрачност и зачитане на общественото мнение. България е капитулирала в борбата с корупцията по висшите етажи на властта и с организираната престъпност. Ключовите назначения в областта на правосъдието и вътрешния ред се извършват непрозрачно, а процедурите са формално публични.

Това са основните изводи в безпрецедентно острия доклад на Европейската комисия за напредъка на България, който обхваща управлението на три правителства. Затова и страната ни ще остане под унизителния брюкселски надзор поне още година. Политиците вчера избягаха от коментарите по същество и се съсредоточиха върху прехвърлянето на вината.

Критиките на Брюксел за забавените реформи в правосъдието, вътрешния ред и борбата с корупцията не предизвикаха политически трус в София, отбелязва "Труд". "Евродокладът дава на БСП и ДПС импулс за евровота", споделя за изданието зам.-председателят на БСП Георги Пирински.

Резултатите от последното социологическо проучване на "Сова Харис", публикувано от "Стандарт," показват преди всичко стабилизацията на политическо статукво, подчертава директорът на агенцията Васил Тончев. Ако днес имаше парламентарни избори, БСП щеше да вкара в Народното събрание 87 депутати, ГЕРБ - 82, ДПС - 30, Реформаторският блок - 18, "Атака" - 10, "България без цензура" - 13.

"Журналистите да кажат дали със закон за печата ще се гарантира свободата на словото“, приканва в интервюто си за "24 часа" вицепрезидентът Маргарита Попова. "Думата е ваша - за да е по-сигурно, че политиката или защитаването на корпоративните интереси няма да увредят една безспорна общочовешка ценност."

Попова е категорична, че нерегламентираното използване на СРС руши достойнството ни и претенциите ни да живеем в демократично общество. Затова тя предлага заседание на КСНС по въпроса за подслушването. Освен това вицепрезидентът настоява гражданите да могат пряко да се жалват на Конституционния съд.

"БСП и ДПС не успяха да гласуват собствения си Изборен кодекс", съобщава "Сега". След близо 3-часови дебати вчера зам.-председателят на НС Алиосман Имамов отложи вота за днес с обяснението, че няма кворум. По-важната причина обаче бе, че голяма част от представителите на БСП, ДПС и "Атака" бяха извън залата и бе напълно възможно кодексът да бъде отхвърлен с гласовете на ГЕРБ. "Сега действащият Изборен кодекс не е съвършен, но внесеният проект за нов закон не отговаря на очакванията на гражданите", обяви зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева.

Според колежката й Цвета Караянчева "върхушката на ДПС иска да се премахне принципът за уседналост" и затова се прави чисто нов кодекс. Предложеният от управляващите закон пресъздавал 80% от текстовете на настоящия, а единствената цел била да се отложат предсрочните парламентарни избори.

"Не е време за време разделно", споделя своята позиция в интервюто си за "Дума" Емил Костадинов, народен представител от БСП. Според него „реализацията на амбицията на Георги Първанов неминуемо минава през неглижирането на БСП“.

Министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов ще пише наредба, която да определи ред как да се поставят павилиони. Това е една от мерките от третия пакет на кабинета за намаляване на регулаторната тежест. Така ще се опрости процедурата и щели да се намалят административните разходи за писане и приемане на 264 наредби.

Микропредприятията пък няма да са задължени да правят график за отпуски на служителите си, уточнява "24 часа". Микрофирмите са с персонал до 9 души и годишен оборот до 3,9 млн. лв. Те са 343 000 и представляват 92% от общия брой предприятия у нас. Изчислено е, че всяка фирма прави разход от 20 лв. за изготвяне на график, така щели да се икономисат общо 6 млн. лв.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати