28 Март 2024 г. Четвъртък

Плевнелиев притеснен от липсата на споразумение БСП-ДПС

2014-01-22 21:08:17

Президентът Рросен Плевнеливе призна, че е притеснен от липсата на коалиционно споразумение между партиите, които подкрепят правителството. 

„Това, което днес ме притеснява е, че тази коалиция не подписа коалиционно споразумение. Управлението на Тройната имаше, а сега не знаем  формулата и кой взима решения, каква е тежестта и механизмите“, коментира той по Нова телевизия. 

Относно поредния критичен доклад на ЕК той заяви, че е крайно време „да се научим четем коректно, защото целта на доклада не е да посочи виновния, а проблема“.

„Необходимо е отговорно отношение от политическата класа, необходими са резултати, конкретен план как да подобрим, а не да се замерваме с поредния доклад и да политизираме. Какво ни казва ЕК, политиците да спрат да се месят в съдебната система, да оставят тя да работи по съвест и да отсъжда. „Назначенията са много важни в съдебната система, не трябва да има и капчица съмнение”, заяви президентът.

Според него сега политиците имат златния шанс с избора на главния съдебен инспектор и избора на председател на ВКС. 

„Покажете в парламента, че можете да постигнете конституционно мнозинство в парламента, моля покажете промяна. Европейската комисия го написа, но и българският народ го желае”, призова той.

Държавният глава коментира още, че предизборната капания вече е започнала. 

„Ако пак потънем във флашки, предизборни боричкания, ще е недостойно поведение към Брюксел и към българския народ, който е много проевропейски настроен“, заяви Плевнелиев.

Той беше категоричен, че няма да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради скандалите с подслушванията, защото няма факти.  

„КСНС  няма да бъде викан, за да се изпокарат политическите лидери поради липсата на елементарни факти и обстоятелства, ако има скандали със подслушвания те трябва бъдат разнищени и да се носи отговорност“, настоя президентът. 

Относно избора на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС, който доведе до масови протести, държавният глава призна, че не е знаел коя е кандидатурата. 

„Знаех, че ще има промени в Закона за ДАНС и се съгласих председателя на агенцията да се избира от парламента“, обясни той и добави, че ако го попитат е най-голямата грешка за първите две години от мандата му би казал, че е това, че не е наложил вето на промените в закона.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати