24 Април 2024 г. Сряда

Проучване на „Сова Харис": БСП "води" на ГЕРБ със 7:6 евродепутати

2014-01-22 08:22:34

Пет политически сили с депутати в Европейския парламент, според проучване на „Сова Харис", изготвено за вестник „Преса".

Разликата между БСП и ГЕРБ се стопи до 1.1%.

БСП ще спечели 7 депутатски места, ГЕРБ ще разполага с 6 места. ДПС ще вземе 2 места, а Реформаторите и „България без цензура" на Николай Бареков по 1 депутатско място.

Иначе подкрепата за БСП е спаднала от 21.7% през октомври 2013 година до 19.5% през януари 2014 година. Понижение има и при ГЕРБ, но по-малко в сравнение с левицата - 19,5% през октомври 2013 година до 18.4% през януари 2014 година.

ДПС е отчело увеличаване на подкрепата от 5,3% през октомври до 6.8% този месец. Реформаторският блок също може да се похвали, тъй като има леко повишение в подкрепата - 3,8% до 4.2%. Партията на Бареков също може да се нареди до ДПС и Реформаторите. „България без цензура" през януариполучава 3% подкрепа спрямо 2,4% преди 3 месеца. При „Атака" ситуацията е вълнообразна, защото през октомври е отчетена 2% подкрепа, през ноември 2.7% и през януари 2,3%. Другите националисти от НФСБ губят симпатизанти, тъй като през октомври подкрепата към тях е била 1,9%, а през януари - 1,5%.

По разпределение на местата в парламента, ако изборите бяха сега, ситуацията е следната: БСП получава 87 мандата,ГЕРБ - 82, ДПС получава 30 депутатски места, Реформаторите- 18, партията на Бареков ще вземе 13 мандата, а „Атака" - 10.

По отношение на политици най-голяма е подкрепата за Кристалина Георгиева (43%) и Йорданка Фандъкова (38%). Те са следвани от президента Плевнелиев (33%) и Първанов (32%).

Според социолога Васил Тончев резултатите от изследването отразяват настоящите социални и политически нагласи. По думите при провеждането на проучването е възникнало събитие, което е променило обстановка. Тончев има предвид появата на движение АБВ на Първанов, което обяви, че ще се яви на евроизборите с отделна листа. Социологът е на мнение, че реална оценка за влиянието на АБВ ще може да се формира след около месец.

На самия старт формацията на Георги Първанов може да разчита на около половин процент от гласовете, което на базата на национална представителна извадка представлява 25 и 30 хиляди гласа, отбелязва Тончев.

Иначе по отношение на двете водещи партии, проучването отчита относителен паритет, което е значим факт според агенцията, тъй като в края на ноември и началото на декември 2013 година разликата е била 5%, а сега е над 1%. Като причини за спада се отбелязват: провалените усилия на протестиращите и меката зима, която облекчава сметките за ток.

Социологическата агенция отчита също, че затихването на протестите стабилизира десницата.

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати