20 Април 2024 г. Събота

Няма да правим коалиции с леви субекти, кълнат се от ГЕРБ

2014-01-22 08:06:34
Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев категорично отрече партията му да има каквото и да било с разцеплението в лявото политическо пространство.

Пускат се спекулации, че ГЕРБ има нещо общо с нов ляв проект, в тази връзка подготвяме писмо от Изпълнителната комисия, в която се заявява, че в ГЕРБ няма нищо общо с каквито и да и било нови проекти и че ГЕРБ няма да участва категорично в коалиции със субекти от левия политически спектър. Нека да се спре с прехвърлянето от болната глава на здравата глава, както прави Сергей Станишев, призова той.

Относно протестите на тютюнопроизводителите той коментира, че управляващите,"очевидно залисани в дозирането и във високия наратив, забравят за тези си избиратели", но ГЕРБ не може да го направи.

Според депутата от ГЕРБ Десислава Танева очевидно има лутане и невъзможност да се вземе решение, което да удовлетворява производителите и да е в синхрон с европейските политики, а също и да даде решение в дългосрочен план за развитието на сектора.

Тя призова да не се спира либерализацията в сектора, защото след като ГЕРБ освободи пазара от регулация през 2009 г., изкупните цени на тютюна са се вдигнали значително. През 2012 г. килограм тютюн се купуваше за 7,50 лв., а 2011 г. - 5,50 лв., защото влязоха нови търговци на пазара и така се получи справедлива цена, припомни Танева.

От ГЕРБ упрекнаха управляващите, че не търсят договорености за подпомагане на тютюнопроизводителите с европейски пари, въпреки че има такава възможност.

Сега искат да върнат старите правила, което ще позволи манипулирането за чисто политически цели на хората, които произвеждат тютюн, упрекна Танева. Според съпартийката й Цвета Караянчева "ДПС е обсебила проблемите на тези хора и иска да ги държи в такава бедност, че да бъдат лесно манипулирани".

Още през септевври се разбра, че искат да спрат либерализацията, да се върне фонд "Тютюн" и да се пълнят партийни каси, коментира тя.

Според Танева трябва да има дългосрочна стратегия как да се развива секторът, да се работи при ясни правила и либерализиран пазар, да се продължи реформата в тютюневия сектор и да не спира, защото иначе проблемите биха били по-големи, а държавата да използва целия инструментариум пред ЕК в помощ на производителите. Всички останали мерки, които се предлагат, имат временен характер и целят само политически дивиденти, което очевидно е целта на ДПС в момента, заяви тя.

По думите на Танева очевидно има споразумение между компаниите, които изкупуват тютюн за цените, но в същото време няма нито една заявка от държавата за проверки.

За решаване на проблема в сектора от ГЕРБ предлагат пакет от мерки. Сред тях е държавна помощ за качеството на произведения тютюн с пари от бюджета, която е извън  размера на националните доплащания, справедливи доплащания за различните сортове тютюн, както и инвестиционна помощ от страна на държавата, с която да се подкрепи сдружаването на производителите и влагането на средства в оборудване.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати