19 Април 2024 г. Петък

Последен шанс за АБВ да спрат "разкола" в БСП

2014-01-21 16:54:16

БСП очаква до началото на следващата седмица от АБВ да кажат дали поддържат идеята за паралелна листа, или са се отказали от идеята си. Ако те не заявят, че са преосмислили позицията си, най-вероятно ще бъдат изключени от левицата.

В партията има очакване, че хората, които са членове на БСП, ще преосмислят своята позиция и в най-кратко време ще се откажат от поддръжката си за АБВ. Ако това не се случи – уставът е еднакъв за всички. Ние нямаме друг избор, освен да приложим устава, заяви зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов.

"Ако продължат по същия начин, те най-вероятно ще бъдат изключени", поясни той.

"Правим го не заради ръководството на БСП, не заради голяма амбиция, а заради отговорността към партията. Уставът е еднакъв за всички. Всички разбирания за свобода имат някакви граници. В църквата това се нарича разкол", каза Манолова.

 

Тя беше категорична, че регистрирането на паралелни листи е най-тежкото нарушение на устава. Зам.-председателят на НС не пропусна отново да повтори тезата на левицата, че действията на АБВ подпомагат ГЕРБ.

"Тук не става дума за различия за една или две листи, тук става въпрос за сериозни политически различия", каза евродепутатът Илияна Йотова.

По нейни думи от няколко дни се чува, че АБВ ще искат избори 2 в 1 през май. Според Йотова все по-ясно става също, че АБВ най-вероятно ще стане самостоятелен политически субект. "Борбата на тези избори ще бъде Коалиция за България да се представи най-добре", каза още тя.

Националният съвет най-вероятно ще бъде насрочен за 1 февруари, обясни Манолова. Там ще се вземе най-вероятно решението за това какви действия ще се вземат по устав срещу АБВ-ейците.

101 кандидати за евродепутати са номинирани от конференциите досега. С повече от 20 номинации са няколко души. Председателят на партията Сергей Станишев и Илияна Йотова имат над 90. Останалите, които имат сериозна подкрепа, са Георги Пирински, Деница Златева, Евгени Кирилов, Маруся Любчева и Петър Курумбашев. Останалите са с по една, две или три номинации, обясни Дъбов.

Левицата коментира и темата за посещението на депутата Страхил Ангелов в Сирия. "Негово посещение в Сирия е изцяло самостоятелна акция. Не е съгласувана или подкрепена от БСП. Днес на заседание на ПГ очакваме той да даде обяснение", каза Манолова.

Тя коментира и решението на съда делото за печатницата в Костинброд да бъде върнато в прокуратурата. Манолова беше категорична, че там се е готвела огромна фалшификация.
"Благодарение на моя сигнал и адекватната реакция на прокуратурата тази фалшификация не беше пусната в ход", каза Манолова.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати