28 Март 2024 г. Четвъртък

Канада и Индонезия препоръчаха на гражданите си да не използват Bitcoin

2014-01-21 09:48:28
Bitcoin не е реална валута и като такава тя не се признава в страната. Това обяви представител на канадската централна банка пред The Wall Street Journal.

Малко по-късно централната банка и на Индонезия препоръча на гражданите на страната да не използват виртуалните пари. Позицията на индонезийската банка обаче е по-мека, без напълно да отрича Bitcoin, уточнява онлайн изданието ZDNet.

"Единствено канадски банкноти и монети се признават като легална обменна единица в Канада", коментира говорител на местната централна банка. Той допълва, че не се изключва разглеждане на предложение за евентуално признаване на Bitcoin в по-далечно бъдеще.

Дори и това да се случи обаче, ще бъде разрешено само за по-малки и самостоятелни разплащателни системи, които не носят голям риск за канадската финансова система. Тези системи ще трябва да са разработени и управлявани така, че да отговарят на нуждите на канадците и да спазват стандартите на страната, коментират от банката.

Колегите им от Индонезия имат сходно мнение. Заместник управителят на местната централна банка Роналд Ваас заявява, че в страната има само една официална валута. Той уточнява, че няма закон, който да забранява използването на Bitcoin и дигиталните пари могат да се използват при лични транзакции.

Въпреки това Ваас допълва, че препоръчва на хората да не разчитат на виртуалните монети за сериозни преводи, защото Bitcoin има риск и не се регулира. До момента централната банка не е получавала оплаквания или сигнали от каквото и да е естество за Bitcoin. За това тя ще продължи със сегашната си практика, която е просто да наблюдава как виртуалната валута се развива, споделя Ваас.

В края на миналата година Китай забрани на финансовите институции в страната да използват Bitcoin и остави валутата достъпна само за обикновените хора. През декември и френската централна банка излезе с предупреждение за рисковете на Bitcoin.

Виртуалната валута обаче има и поддръжници не само сред интернет потребителите. Bank of America например заяви, че Bitcoin може да има много добро бъдеще. През ноември пък бившият председател на американския Федерален резерв Бен Бернанке също изрази подкрепа за Bitcoin и увереност в развитието й в дългосрочен план.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати