20 Април 2024 г. Събота

Протестиращи в Киев влязоха в сблъсъци с милицията

2014-01-20 09:23:23

Стотици протестиращи влязоха в сблъсъци с милицията в центъра на украинската столица, където днес се събраха близо 200 хиляди антиправителствени демонстранти, за да изразят гнева си от приетите закони срещу протестите, предаде Асошиейтед  прес.

Група радикални активисти започнаха да атакуват милицията с тояги, опитвайки се да си проправят път до сградата на парламента, обградена от плътен кордон на служители на реда и автобуси.

Използвани бяха зашеметяващи гранати и над множеството се понесе дим, посочва АП. Опозиционният лидер Виталий Кличко се опита да осуети нападенията на демонстрантите срещу милицията.

До сблъсъците се стигна малко след като близо 200 хиляди души се стекоха за пореден път на площад "Независимост" в Киев на протест срещу правителството.

 

При температури доста под нулата, протестиращите сгъстиха редиците си на площада и около площада, окупиран от близо два месеца от проевропейската опозиция след отказа на президента Виктор Янукович да подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз и сближаването му с Русия.

Демонстрантите отвърнаха на призивите на опозиционните лидери, пренебрегвайки съдебната забрана за всякакви демонстрации в центъра на Киев до 8 март и новите закони, обнародвани в петък от Янукович, засилващи санкциите срещу демонстранти.

Десетки протестиращи бяха нахлупили на главите си тенджери, гевгири или кашони, а други бяха с карнавални маски, осмивайки новия закон, санкциониращ граждани, които демонстрират с маска или каска на главата.
Лидерите на опозицията разкритикуваха един след друг от трибуната новите закони.

Ръководителят на партията УДАР Виталий Кличко обяви за незаконни новоприетите мерки. Той призова силите на реда да се присъединят "към лагера на народа".

Ръководителят на партия Отечество Арсений Яценюк заяви от трибуната, че Върховната рада (парламентът) на Украйна е изгубила своята легитимност и поради това е необходимо да се създаде Народна рада с представители на опозицията. АФП отбелязва, че множеството е освиркало партийните ръководители, обвинявайки опозицията, че няма план за действие и й липсва истински лидер, пише БТА.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати