19 Април 2024 г. Петък

Актуалните новини от деня

2014-01-20 09:18:18
Над 9,5 млн. лв. ще разпредели държавата по общински проекти за ромите, съобщи в интервю за "24 часа" зам.-министъра на труда и социалната политика Росица Янкова. Финансирането е от Швейцария.

Проектите трябва да включват по-добри битовите условия, образование на децата и недоучили възрастни, заетост и повишаване на здравната култура. Повечето средства по проектите трябва да са насочени към промяна начина на мислене на ромите, а не толкова към инфраструктура, обясни Янкова.

Интервюто на зам.-министъра на труда и социалната политика прави обзор на усилията на министерството да установи практика за отчитане на имигрантските потоци на напускащите родината ни наши сънародници. 

"Министерството на труда и социалната политика не води статистика на българите, които емигрират, нито на тяхната квалификация. Но факт е, че българите, които са искали да да емигрират, вече са го направили. В момента се наблюдава интерес към университетите в чужбина, но емигрантската вълна не се случи. Не се оправдаха очакванията на част от европейските правителства, които буквално стояха по изходите на своите летища и очакваха да посрещнат стотици хиляди българи."

Темата за разделението в БСП също е водеща за днешната преса. "Дума"Последните събития ще мобилизират БСП. Всеки, който работи за Ивайло Калфин, е в тежко уставно нарушение". 

На страниците на "Труд"Станишев ще изрови земята за победа на евровота". "Не ме възприемайте като бъдещ евродепутат, за мен това никога не е  било цел, но земята ще изровя, за да получа доверието на хората на тези избори и да ги спечелим." Като президент на ПЕС Станишев планира успех на европейската левица през май. 

Пред "Стандарт" министърът на отбраната Ангел Найденов споделя позицията си, че социалистите, които работят срещу партията, сами се поставят вън от нея. "Не е въпросът в опитите да се съживява АБВ. Даже не е толкова голяма тревогата, че има дискусии, генериране на идеи и в тази инициатива участват членове на БСП. Никой чак толкова не се интерсува от факта, че проектът АБВ се рестартира. Ясно е, че там интересът е свързан със знаковите за БСП лица и с намерението им да регистрират паралелна листа."

В друго свое интервю днес - за "Преса"Кльонът на границата с Турция ще е готов за два месеца. В момента в армията има 2681 вакантни лъжности за военнослужещи. Картотекираните без жилища наши служители са 6000, а ние разполагаме с около 3000 жилища и повечето от тях не са в добро състояние. На тези, които живеят на свободен наем,  се изплащат компенсации", описва част от проблемите на военните министър Найденов. 

"Главният секретар на МВР призна, че има криза с битовата престъпност", пише "Сега". Близо половин година след като прокуратурата разкритикува остро МВР, че не успява да разкрие 2/3 от кражбите, главният секретар на силовото ведомство Светлозар Лазаров потвърди проблемите, обвързани с битовата престъпност. Той повтори изводите на държавното обвинение, но с уговорката, че става дума за периода 2009-2012 г. Лазаров заяви, че през изминалата година МВР е постигнало минимален успех и се отчита намаление на общия брой престъпления с 1.5%. "Това не е похвала, имаме проблем", коментира той.

"Капитал Daily" предупреждава, че България е на път да влезе в наказателна процедура заради току-що гласуваните от парламента поправки в Закона за лекарствата. С тях държавата започва да контролира и разрешава по свое усмотрение паралелната търговия с лекарства, както се нарича износът на по-евтини медикаменти от България за други страни в ЕС, където те се продават много по-скъпо. 

Оказва се, че правителството не е уведомило Европейската комисия за готвените рестриктивни текстове, които налагат разрешителен режим и не съществуват в останалите страни членки. Освен това ЕК е получила жалба от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ), в която членуват най-големите фирми в бранша, по текстовете още през октомври, когато те бяха внесени на първо четене. 

Тогава в България гостува делегация с експерти от Брюксел и двете европейски организации на търговците на едро с лекарства и на паралелните търговци. Въпреки предупрежденията, че и към трите държави, въвеждали досега подобни режими, има дела за нарушаване на правото на свободно движение на стоки, здравната комисия прие текстовете.

До 75 хил. евро може да достигне размерът на помощта за младите фермери през следващия програмен период, съобщава "Монитор". В земеделското министерство се работи върху варианта парите за земеделците до 40 години да бъдат увеличени. В момента те получават 25 хил. евро за пет години, но средствата не са достатъчни, за да се създаде и развие работещо малко стопанство, стана ясно вчера от министър Димитър Греков. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати