26 Април 2024 г. Петък

Обърнахме посоката на движение, радва се Орешарски

2014-01-17 19:19:34

Успяхме да обърнем посоката на движение и в редица случаи да направим първите стъпки към нормализация на икономическия и обществено-политическия живот. Така премиерът Пламен Орешарски обобщи пред депутатите работата на кабинета за 7 месеца.

Това е третият отчет на правителството пред народните представители. Днес обаче от ГЕРБ възразиха остро, че това се прави във времето за парламентарен контрол, когато могат да поставят своите въпроси и напуснаха залата преди да чуят Орешарски.

"Все още страната се намира в трудна социално-икономическа обстановка и сме далеч от 2008 година, годината преди управлението на ГЕРБ", изтъкна премиерът. Той посочи, че „все още нашите и външни инвеститори не са сигурни, струва ли си да се инвестира в условия на подклаждана нестабилност“Предстои ни много работа“.

Като заяви, че е заварил разградена държавност и институции, сериозно отстъпление от демократичните принципи на управление и страна в „дълбока институционална криза“, Орешарски все пак акцентира на икономиката.

Пред депутатите в НС премиерът определи 7-те месеца като период, „който може да се характеризира като един от най-трудните и динамични в новата българска история“. Орешарски описа подробно ситуацията през погледа на кабинета  - очертаваше се сериозно неизпълнение на приходите в бюджета, реална беше възможността от ново шоково увеличение на цената на тока, икономиката буксуваше, фискалните резерви бяха стопени наполовина, външният дълг беше увеличен с над 4 млрд. лв.

Премиерът изтъкна, че „в съответствие с неписаното правило, че една беда никога не идва сама“, кабинетът е бил поставен пред още една трудност – миграционната вълна. Според Орешарски управляващите са преустановили централизирания натиск върху бизнеса, променена е методиката за ценообразуване на тока, вече го няма страхът от целенасочените проверки на контролните органи, отбелязан е видим напредък по проектите „Южен поток“, газовите връзки със съседните страни, проектираната нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“.

„Разплатихме голяма част от задълженията на централното правителство към бизнеса. В рамките на отминалата година практически върнахме цялото дължимо ДДС и за първи път от 2008 година насам започваме новата година начисто“, заяви още той.

Орешарски отчете, че има напредък и по споразумението за партньорство с ЕС, като изтъкна, че документът е бил заварен “в сурова начална версия“. „Приходните агенции постепенно навлязоха в едно по-добро темпо на работа“, каза премиерът. Той посочи, че ако в средата на годината оценката за неизпълнение на приходите е била около 1 млрд. лева, до края на годината това неизпълнение е „свито“ повече от два пъти.

Премиерът отново опонира на опозицията, че новата власт ще изхарчи 1 млрд. лева дълг, който парламентът разреши да бъде емитиран. Още тогава обясних, че вземаме новия дълг, за да платим стария, напомни той. По думите му дългът е бил малко над 14.4 млрд. лева, а към края на миналата година по предварителни данни - 14.1 млрд. лева, тоест имаме не увеличение, а намаление на дълга. Орешарски призова – всеки, който се е включил „в летния хор“ с нелепи обяснения по теми, които не разбира, „да намери сили да се извини, че лъга хората, ако има морал“.

Премиерът отчете начало на една по-агресивна социална политика, насочена към стимулиране на раждаемостта, ежегодно индексиране на пенсиите, с активни мерки на трудовия пазар и т.н. Орешарски отчете спиране на безразборното използване на СРС-та и заяви, че полицията демонстрира висок професионален стил на работа. Той акцентира и на изработения проект за нов НК, върху който са работили до момента четирима правосъдни министри.

По думите му местната власт вече получава повече средства, а диалогът с нея е възстановен. Премиерът отчете и усвояването на европейските фондове с 4 пъти по-висока скорост.

Преди Орешарски думата взе депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева, която заяви, че смисълът на парламентаризма не е във времето на опозицията за парламентарен контрол за пореден път да се слуша отчет на кабинета. 
„За пореден път ще изслушаме как правителството самодоволно ще се похвали и ще се чудим дали да вярваме на очите и ушите си. Самооценката на най-мразеното българско правителство е израз на неговото самозабравяне и капсулиране“, заяви Цачева.

По думите й никога в последните 20 години ситуацията в страната не е била толкова дълго време напрегната и несигурна. „Изход не се вижда, хората са на улицата, бизнесът е объркан, чуждите инвеститори бягат от България“, описа ситуацията Цачева.

Според нея в страната тече процес на реставрация на „най-осъдените от цялото общество практики от времето на тоталитарното комунистическо управление“. Вашето поведение на самодоволни диктатори много скоро ще отиде в историята, заяви депутатът.

Цачева изтъкна, че това правителство на „тайните договорки, остава средство за разчистване на сметки и на партийните ви междуособици“ и не може да реши нито един проблем на българските граждани.

„Не губете времето на България, не губете времето на българските граждани, защото хората вече нямат търпение. Направете единственото достойно и правилно, за да си отиде този мандат и това задкулисно управление с достойнство, подайте си оставката“, призова тя управляващите.

Цачева и председателят на НС Михаил Миков пък влязоха в спор за това може ли да се отчита кабинетът във времето за парламентарен контрол. Миков заяви, че за това може да се отдели половин час и коментира, че предишният премиер (Бойко Борисов – бел. ред.) е наричал депутатите „безделници“ и не се е отчитал пред тях.

Че вече има премиер, който се отчита пред парламента, изтъкна и лидерът на левицата Сергей Станишев.
„Няма как да не си припомним откъде тръгна правителството - от ситуация, която беше сложна, нестабилна и рискова за държавата и хората. Да си припомним тоталния страх, който цареше в България, неработещата икономика, рекета върху бизнеса“, призова Станишев.

Той определи отчета на кабинета като реалистичен и самокритичен и изтъкна, че в първите месеци от работата на правителството е имало ненормална обществена и политическа среда. "Имаме от първия ден ясна социална ангажираност на кабинета на г-н Орешарски, това правителство направи повече социални неща за 6 месеца, отколкото правителството на Борисов за 4 години", категоричен е председателят на ПГ на Коалиция за България.

Като заяви, че левицата очаква от кабинета още по-добри резултати, Станишев призова „българските граждани да съдят правителството по делата“. В края на отчета си пък Орешарски благодари на депутатите от „ляво“ и „центъра“ за подкрепата,  но не успя да благодари на отсъстващата опозиция за критичността й.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати