28 Март 2024 г. Четвъртък

Трети сме в ЕС по заетост на техници

2014-01-16 08:07:09

Повече от 73 милиона души в ЕС са били заети в научно-технологични професии през 2012 г., което прави почти една трета от активното население на Евросъюза, сочат последни данни на Евростат за дела на специалистите и техниците, наети в сферата на научните и технологични професии.

България стои на високо ниво по отношение на наличието на специалисти и техници, като е след Румъния /68 на сто/, Литва /67,7 на сто/ и е заедно с Ирландия на трета позиция с 66,5 на сто. Зад нас са страни като Великобритания - 66,2 на сто и Люксембург - 65 на сто.

Анализът на Евростат отчита и дела на заетостта на жените в сферата на науката и технологиите и тук отново сме на челна позиция, като най-висок дял на жени, заети в науката и технологиите, е отбелязан в Литва /68, 3 на сто/. Следват Естония /63,9 на сто/, България /63,8 на сто/ и Латвия /63, 2 на сто/. Като цяло дамите доминират в сферата на науката и технологиите в сектора на услугите. България, Латвия и Литва обаче са единствените три страни, в които се съобщава за дял от над 50 на сто на жените, заети и в производствения сектор.

В абсолютни числа най-голям брой учени и инженери обаче се намират в Германия - около 3 милиона души. Следват Великобритания, Испания, Франция, Полша и Италия, като в тези шест държави са заети около 70 на сто от всички учени и инженери в ЕС. Делът на учените и инженерите, заети в науката и технологията, е най-висок в Ирландия /31,6 на сто/ и в Румъния /29,3 на сто/.

Що се отнася до класацията на заети в хай-тек сектора на 1000 души - най-много такива специалисти отново работят в Германия - 961 на 1000. Във Франция съотношението е 684 на 1000, във Великобритания - 533 на 1000, в Италия 517 на 1000 и в Полша 200 на 1000.

Най-значителен дял от висококвалифицирани кадри се отчитат в някои европейски столици и в регионите около тях с ключови университети и изследователски институции.

Най-висока концентрация на постоянен високотехнологичен персонал е отчетена в Лондон - близо 40 на сто. Следват Люксембург - 35,6 на сто, Осло - 43,5 на сто, Копенхаген - 33 на сто и др. В челните 25 райони на ЕС с най-висока концентрация на хай-тек специалисти няма български град или регион.

Анализът на Евростат открива и друга интересна закономерност във връзка със застаряването на населението на Стария континент - от 70-те милиона европейци, които се занимават в сферата на науката и технологиите - около 42 милиона са на възраст 45-64 г., тоест застаряващи специалисти. Останалите около 25 милиона души от бранша са на възраст 25-45 години, което означава, че в този сектор се задава криза на специалисти, отчита европейската статистика.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати