Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Фев 26
Начало arrow Бизнес arrow По-изгодно е да купиш офис с кредит, вместо да го наемеш

По-изгодно е да купиш офис с кредит, вместо да го наемеш

  Print E-mail
2010-08-30 07:27:50
източник: news.bg

Покупката на офис чрез бизнес ипотечен кредит струва колкото наемането му, сочат наблюденията на небанката „Кредитекс и ХипоКредит". 16% от всички кредити, отпуснати от небанката, са използвани за покупка на инвестиционни имоти. От компанията очакват раздвижване на пазара на бизнес имотите поради променените съотношения продажна цена/наем.

Разходите за покупка на офис с ипотечен кредит и за наем са еднакви, независимо от по-ниските цени на наемите и по-високите лихви по бизнес кредитите сега в сравнение с 2008 година. Например офисите до 250 кв.м.в гр.София в момента се предлагат за продажба на цени между 650 и 1000 евро на кв.м., в зависимост от местоположението. Това означава обща покупна цена от 165,000 до 255,000 евро.

При 100% финансиране на покупката с 25-годишен бизнес-ипотечен кредит с годишна лихва от 11%, средномесечната погасителна вноска по заема ще бъде между 1,617 и 2,500 евро на месец (без включени разходи по прехвърлителната сделка и ипотеката). В същото време наемите за подобни имоти са между 6.5 и 10 евро на кв.м. или около 1,625 - 2,500 евро на месец (без включени разходи за депозити към наемодателя).

„Излизането от кризата ще доведе до постепенното покачване на наемите и продажните цени не само на офисите, но и на производствените и складови площи. Фирмите, които дотогава са успели да закупят собствена база, в бъдеще ще спестят средства от наем и евентуално ще могат да реализират и капиталова печалба", коментира Красимир Гумнишки, Мениджър бизнес кредитиране в небанката „Кредитекс & ХипоКредит".

Пет са основните предимства има покупката на собствен офис пред използване на офис под наем. На първо място собственият офис е въпрос на престиж за фирмата. Второ, вноската по кредита остава относително еднаква през целия период на изплащане като има опция и за намаляващи вноски, докато наемът може да подлежи на индексация. Трето - в случай на прекратяване на наема, фирмата може да загуби клиенти и време за търсене и обзавеждане на ново пространство. На четвърто място платените лихви по кредита (без главницата) се признават за разход на фирмата, с който се намалява данъчно облагаемата печалба. Платените наеми също могат да бъдат признати, но понякога наемодателите не се съгласяват да декларират реалния размер на наема. Не на последно място евентуално повишаване на цената на имота след кризата дава възможност за увеличаване на кредита или печалба от препродажба на имота.         

Недостатък за притежателите на собствен офис са разходите за поддръжка на сградaта, както и за годишните данъци и такси.

Кредитекс & ХипоКредит е небанка (non-bank) за финансиране на малкия и средния бизнес и за предоставяне на жилищни кредити. Тя е част от групата компании на „Ти Би Ай Файненшъл Сървисиз" (TBI Financial Services B.V.).

По-голямата част от „небанките" у нас се занимават с бързи потребителски заеми. За разлика от тях Кредитекс & ХипоКредит предоставя бизнес ипотечни кредити и жилищни заеми и като начин на работа напълно се различава от дружествата за бързи потребителски заеми. Дейността на Кредитекс & ХипоКредит е идентична с тази на банковите отдели за бизнес кредитиране.

Над 2/3 от отпуснатите от дружеството кредити са за МСП. Това са дългосрочни кредити за развитие на бизнеса срещу ипотека на недвижими имоти в цялата страна. За обезпечение се приемат завършени имоти от всякакъв тип - апартаменти, къщи, вили, офиси, заведения, складове, цехове и др. Обикновено, размерът на заема е до 75% от оценката на тяхната пазарна стойност.

Заемите нямат ограничение в целта, не се изисква и бизнес план при кандидатстване. Максималният срок за погасяване е до 25 години. Цената на заемите на дружеството, предвид техния срок, структура, ниво на риск, бързина на обслужване, сложност на съответния казус и т.н., са напълно съизмерими и конкурентни с цените на подобните по вид кредити от другите финансиращи институции на пазара.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Бизнес
  Новини Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив   ...
  Новини От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за ...
  Новини От 1 май всеки ще може да провери дали даден онлайн магазин е легален и плаща данъци. От тогава за гражданите ще бъде достъпен регистърът в НАП на интернет търговците, съобщава "Стандарт". ...
  Новини Преговорите между "Инерком България" и "ЧЕЗ груп" относно възможността българската държава да закупи дялове в "ЧЕЗ България" ще се състоят от средата до края ...
  Новини С 10,3% за седмица поскъпна пакет масло от 125 грама. Продуктът добави към стойността си 20 стотинки за периода 2-6 октомври и достигна средна цена в страната от 2,14 лева с ДДС на едро, показват ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?