Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Януари 26
Начало arrow България arrow Първан Симеонов: Евроизборите ще са като референдума за АЕЦ - всеки ще ...

Първан Симеонов: Евроизборите ще са като референдума за АЕЦ - всеки ще обяснява, че е победил

  Print E-mail
2014-01-13 18:07:02
източник: dnevnik.bg

След оценките на политолози, социолози, икономисти и наблюдатели в анкетата на "Дневник" за 2013г., от началото на годината публикуваме техните прогнози какво ще се случи през тази година (може да ги намирате и в специалната тема "Прогнози 2014"). Днес четете Първан Симеонов, политолог от агенция "Галъп". 
Очаквате ли парламентарни избори в рамките на 2014 година? Ако не - кога?


- Нека видим януари и февруари – това са тестовите месеци за правителството – ако има масови социално мотивирани протести, има вероятност да се иде на избори през май. Но наистина социално мотивирани – от "февруарски тип".

Ако правителството се задържи (което е по-вероятният вариант) и БСП има добър резултат на евроизборите през май – предвид твърдия електорат и т.н., възможни стават и двата пътя – да си осигури по-удобно мнозинство или да пробва да сподели отговорността в някакви нови формати.

Има и още поне две неизвестни – ще успее ли ГЕРБ да се удържа в добро политическо здраве (като се имат предвид напусканията на депутати) и – разбира се – поведението на "Атака" (като се има предвид темата бежанци например).

Каква е прогнозата Ви за резултатите от евроизборите?

- От днешна гледна точка прилича на минимално предимство за БСП пред ГЕРБ, но много е рано за прогнози, защото тези евроизбори не са като другите евроизбори. Пък и подозирам, че ще стане като на референдума за АЕЦ – всеки ще обясни, че е победил.

Кой от сегашните политически играчи ще изчезне? Кой ще пробие?

- Не виждам някой от наличните значими политически играчи да е тръгнал да изчезва. За пробив годни изглеждат Реформаторският блок и новото движение на Николай Бареков. Не е изключена и появата на нови радикални опции, например националистически формирования. Патовите ситуации раждат радикални алтернативи, но успехът им зависи от наличието на пари и медии.

Ще видим ли нови политически лидери?

- Ще видим много опити и търсене и в това отношение. Защото, доказано, постоянно търсим новото. Постоянно се питаме "кой ще дойде". Така че опити "някой нов (или позабравен стар) да дойде" няма да липсват.

А нови политически лидери ще се налага да се появяват, защото 2013 г. показа трудност за цяло поколение политици –"">Каква е прогнозата Ви за бъдещето на националистическите партии? Да очакваме ли засилване на вълната от ксенофобия?

- Има устойчива ниша и национализмът в последното почти десетилетие показа, че има жизнеспособни представители. Достатъчно е и сега да се погледне политическата карта, за да се види, че освен "Атака" видимо присъствие имат и НФСБ и ВМРО.

Не бих казал, че вече има вълна от ксенофобия. Но има хранителна среда за такава. Ако има вълна, то е вълната на проблемите на тема бежанци и нелегална имиграция, която ще трябва да си я преживеем. В други държави от континента това вече се е случило, няма да ни се размине и на нас.

От друга страна, нека си спомним за случая "Катуница" - "Атака" не спечели нищо тогава, а пак ставаше дума и за етнонационални отношения. И – обратно – спечели доста във февруарския кипеж, който изглеждаше по-скоро социален. Може да се окаже, че действително социалният аспект при "Атака" е в по-голяма степен мотивиращ, отколкото националистическият. Така че "Атака" може да расте, но по-скоро ако обвързва бежанския проблем със социални измерения.

Има ли опасност за демократичния ред? Очаквате ли радикализация на ситуацията в страната?

- Радикализация е възможна, но опасност за демократичния ред ми се вижда прекалено.

Докога ще продължат протестите? Какъв ще бъде прекият и какъв - косвеният резултат от тях?

- Ще ни се наложи да свикнем с протести – 2012 и 2013 г. ни го доказаха. Ще трябва да се научим да съжителстваме с тях. Прекият резултат е, че властта и партийните централи имат едно наум повече, отколкото преди една-две години. Косвеният е, че нашето самомнение като общество се променя. Само преди година още си казвахме "Ех, защо не можем и ние като гърците да скочим?" Е, можахме.

Има ли опасност страната да се откаже от евроатлантическата си ориентация?

- Не.

Какво предстои за ЕС и Черноморския регион след решението на Украйна?

- Несъстоятелно е да се опитваме да прогнозираме отсега. Процесът на приближаване на Украйна към Русия не е необратим.

Кое ще е фатално през 2014 г.?

- Ако политическата криза се превърне в икономическа. Или ако се привиди като такава.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини След язовирната стена има някаква черна дупка, в която се губи вода. В това е убеден инж. Атанас Русев, който от миналата година работи по варианти за преодоляване на водната криза в ...
  Новини В Него бе животът и животът бе светлина на човеците.И светлината свети в тъмнината (Йоан, 1-4)Настъпи светлият християнски празник Рождество Христово! Празникът - наричан у нас още Коледа или ...
  Новини Посрещаме астрономическата зима с топло за сезона време и валежи от дъжд. За 21 области е обявен жълт код за силен вятър.Зимата настъпва тази сутрин, в 6:19 ч.През ...
  Новини Днес преносът на въздушни маси над страната ще е от югозапад и температурите ще се повишават. Над равнинната част от страната ще се образува ниска слоеста облачност или мъгла и видимостта ще е ...
  Новини На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?