Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Септ 29
Начало arrow България arrow Първан Симеонов: Евроизборите ще са като референдума за АЕЦ - всеки ще ...

Първан Симеонов: Евроизборите ще са като референдума за АЕЦ - всеки ще обяснява, че е победил

  Print E-mail
2014-01-13 18:07:02
източник: dnevnik.bg

След оценките на политолози, социолози, икономисти и наблюдатели в анкетата на "Дневник" за 2013г., от началото на годината публикуваме техните прогнози какво ще се случи през тази година (може да ги намирате и в специалната тема "Прогнози 2014"). Днес четете Първан Симеонов, политолог от агенция "Галъп". 
Очаквате ли парламентарни избори в рамките на 2014 година? Ако не - кога?


- Нека видим януари и февруари – това са тестовите месеци за правителството – ако има масови социално мотивирани протести, има вероятност да се иде на избори през май. Но наистина социално мотивирани – от "февруарски тип".

Ако правителството се задържи (което е по-вероятният вариант) и БСП има добър резултат на евроизборите през май – предвид твърдия електорат и т.н., възможни стават и двата пътя – да си осигури по-удобно мнозинство или да пробва да сподели отговорността в някакви нови формати.

Има и още поне две неизвестни – ще успее ли ГЕРБ да се удържа в добро политическо здраве (като се имат предвид напусканията на депутати) и – разбира се – поведението на "Атака" (като се има предвид темата бежанци например).

Каква е прогнозата Ви за резултатите от евроизборите?

- От днешна гледна точка прилича на минимално предимство за БСП пред ГЕРБ, но много е рано за прогнози, защото тези евроизбори не са като другите евроизбори. Пък и подозирам, че ще стане като на референдума за АЕЦ – всеки ще обясни, че е победил.

Кой от сегашните политически играчи ще изчезне? Кой ще пробие?

- Не виждам някой от наличните значими политически играчи да е тръгнал да изчезва. За пробив годни изглеждат Реформаторският блок и новото движение на Николай Бареков. Не е изключена и появата на нови радикални опции, например националистически формирования. Патовите ситуации раждат радикални алтернативи, но успехът им зависи от наличието на пари и медии.

Ще видим ли нови политически лидери?

- Ще видим много опити и търсене и в това отношение. Защото, доказано, постоянно търсим новото. Постоянно се питаме "кой ще дойде". Така че опити "някой нов (или позабравен стар) да дойде" няма да липсват.

А нови политически лидери ще се налага да се появяват, защото 2013 г. показа трудност за цяло поколение политици –"">Каква е прогнозата Ви за бъдещето на националистическите партии? Да очакваме ли засилване на вълната от ксенофобия?

- Има устойчива ниша и национализмът в последното почти десетилетие показа, че има жизнеспособни представители. Достатъчно е и сега да се погледне политическата карта, за да се види, че освен "Атака" видимо присъствие имат и НФСБ и ВМРО.

Не бих казал, че вече има вълна от ксенофобия. Но има хранителна среда за такава. Ако има вълна, то е вълната на проблемите на тема бежанци и нелегална имиграция, която ще трябва да си я преживеем. В други държави от континента това вече се е случило, няма да ни се размине и на нас.

От друга страна, нека си спомним за случая "Катуница" - "Атака" не спечели нищо тогава, а пак ставаше дума и за етнонационални отношения. И – обратно – спечели доста във февруарския кипеж, който изглеждаше по-скоро социален. Може да се окаже, че действително социалният аспект при "Атака" е в по-голяма степен мотивиращ, отколкото националистическият. Така че "Атака" може да расте, но по-скоро ако обвързва бежанския проблем със социални измерения.

Има ли опасност за демократичния ред? Очаквате ли радикализация на ситуацията в страната?

- Радикализация е възможна, но опасност за демократичния ред ми се вижда прекалено.

Докога ще продължат протестите? Какъв ще бъде прекият и какъв - косвеният резултат от тях?

- Ще ни се наложи да свикнем с протести – 2012 и 2013 г. ни го доказаха. Ще трябва да се научим да съжителстваме с тях. Прекият резултат е, че властта и партийните централи имат едно наум повече, отколкото преди една-две години. Косвеният е, че нашето самомнение като общество се променя. Само преди година още си казвахме "Ех, защо не можем и ние като гърците да скочим?" Е, можахме.

Има ли опасност страната да се откаже от евроатлантическата си ориентация?

- Не.

Какво предстои за ЕС и Черноморския регион след решението на Украйна?

- Несъстоятелно е да се опитваме да прогнозираме отсега. Процесът на приближаване на Украйна към Русия не е необратим.

Кое ще е фатално през 2014 г.?

- Ако политическата криза се превърне в икономическа. Или ако се привиди като такава.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  Новини Затвърждава се подкрепата за протестите, на мнозинството от хората са против блокадите. Лидерите на протестите придобиват разпознаваемост по-скоро бавно. Доверието във властта остава ниско. Силите на ...
  Новини Спокойно премина 49-ата вечер на протести в София, предаде БНР. Демонстрантите донесоха на площад "Независимост" свое "гражданско шкафче", на което ...
  Новини 60% от българите подкрепят протестите. Въпреки подкрепата за протеста, по-голямата част - 39% - от българите остават скептични, че те ще доведат до оставка на правителството.Това показват ...
  Новини Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста облачност и на места ще превали и прогърми.Това съобщиха от НИМХ.Ще духа слаб до умерен ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?