Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Окт 27
Начало arrow Политика arrow Калфин предал много хора в БСП, работел за Борисов

Калфин предал много хора в БСП, работел за Борисов

  Print E-mail
2014-01-13 17:51:28
източник: dnes.bg

Поведението на Ивайло Калфин е разочароващо, защото БСП инвестира много в него, каза депутатът от ПГ на Коалиция за България и зам.-председател на НС Мая Манолова по повод оставката на Ивайло Калфин като водач на социалистите ни в Европейския парламент.

Днес стана ясно, че евродепутатът е подал оставка като ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. В писмо до лидера на БСП Сергей Станишев той пише, че е изправен пред абсурден избор между идеите и партийното ръководство, които се оказват все по-несъвместими, и избира идеите.

Според Манолова Калфин е бил вицепремиер и министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев, водач на листата им за предишните европейски избори, кандидат за президент, като е бил подкрепен от знаковото за БСП лице Стефан Данаилов. „Много хора са работили за него в тези кампании и мисля, че това е предателство по отношение на тях. Не знам как ще ги погледне в очите”, добави  Манолова.

Червената депутатка се надява Калфин да размисли по отношение на заявките за регистриране на алтернативна листа на тази на БСП.

Според нея в движение АБВ са опитни политици и не може да не си дават сметка какво правят. Регистрирането на паралелни листи на тази на БСП, независимо дали от друга партия, коалиция или инициативен комитет, е удар срещу БСП, удар срещу единството в партията, директно работи за Бойко Борисов и завръщането му. „Не могат да му направят по-добра услуга”, категорична е Манолова. Тя обаче е убедена, че много хора във времето са се опитвали да разцепят БСП и не са успявали.

БСП ще остане единна, но в този важен момент за партията и за страната, защото залогът на евроизборите е прекалено голям, подобно поведение наистина е необяснимо, чуди се Манолова.

„Има конгрес на БСП на 8 февруари, на който всички членове на БСП и всички хора, които са номинирани, подкрепяни и представляват БСП, какъвто е случаят с Ивайло Калфин, могат да заявят всички свои критики и разочарования пред делегатите”, посочи Манолова.

Тя се надява, че те ще премислят своите първоначални намерения и такава паралелна листа няма да има. "Надявам се, че има време да помислят. Това са хора с опит, включително и партиен опит. Вярвам, че разумът ще победи”, заяви Мая Манолова.

 

Депутатът от БСП Татяна Буруджиева не разбира какви идеи не е могъл да реализира Ивайло Калфин. Пред БНР тя заяви, че евродепутатът в последните месеци ясно се е разграничил от позицията на БСП за правителството.
В действията на Калфин Буруджиева вижда действия и ходове, които засягат политически постове, а не идеи.

„Доколкото разбирам, г-н Калфин е притеснен от факта, че е изолиран от процеса на номиниране, което е съвсем нормално, при положение че той не е член на БСП. Не мога да разбера това вълнение на г-н Калфин. БСП още не си е формирала листата, за да се предприемат такива радикални позиции като на човек, който едва ли не е изхвърлен отвсякъде, коментира Буруджиева.

Запитана за втора листа вътре в партията, тя заяви, че това е абсурдно, поне доколкото познава Устава на БСП.

Буруджиева припомни, че в първите два месеца на президентската кампания Калфин е имал около 5 процента популярност и подкрепа, до номинацията на вицепрезидента.

По нейно мнение, ако се регистрира листа от серия малки партии вляво, която да се появи като алтернатива, тя ще бъде една от няколкото леви листи. "За мен това е медийнна кампания, за пореденпът далече от всякакви идеи, много близко до политически постове и опит за власт", обобщи Буруджиева.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  Новини Премиерът Бойко Борисов обяви взетите решения, за които спомена преди дни.Той предлага да се свика Велико народно събрание и да има промени в Конституцията. Борисов заяви, че ще се оттегли ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?