29 Март 2024 г. Петък

400 евро минимална заплата - армия от безработни

2014-01-13 16:54:23

"Армия от безработни" прогнозира изпълнителният председател на БСК Божидар Данев, ако минималната заплата стане 400 евро.

Българската икономика не е конкурентоспособна и затова всяко повишение на цената на труда ще доведе до срив в икономиката, затваряне на предприятия и сериозна безработица, изтъкна той пред Нова телевизия във връзка с дискусията дали в Европейския съюз да се въведе безусловен базов доход от 400 евро.

В момента в Евросъюза се събират подписи в подкрепа на идеята, у нас  КНСБ също събира подписи чрез сайта си.

Според Данев въвеждането на безусловен базов доход или на минимална работна заплата от 800 лв., ще доведе до затварянето на всички малки хотели и магазини.

Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов обясни, че идеята на въвеждането му е да бъде затворена огромната празнина между бедни и богати, да се намали социалното неравенство. Според Манолов проблемът е дали хора, които не са приучени да работят, няма да се възползват от идеята.

Данев допълни, че подобни идеи е нормално да се приемат добре, въпросът е дали икономиката може да издържи подобно напрежение. Той определи предложението като научна или политическа фантастика.

Димитър Манолов коментира, че в България в следващите години ще има растеж, въпреки политиците, следователно ще се разкриват работни места. Защо политиците не започнат да насърчават определен тип производства и така да се създават работни места, попита той.

Данев се съгласи, като допълни, че българският износ нараства скромно за изминалата година с 3%, това важи особено за машиностроенето, изчислителната техника и IT технологиите.

Изпълнителният председател на БСК каза още, че цените на кредитите в България са по-високи заради политическата неопределеност. Това била причината и за намалението на кредитния рейтинг на България.

Връщането на данъците на хората, които през 2014 г. са на минимална работна заплата, ще доведе до увеличение на сивия сектор, заяви Данев. Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ пък смята, че това е „чудовищна глупост”.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати