26 Април 2024 г. Петък

Българин подобри световен рекорд

2010-08-29 22:03:40

 

Иван Железаров, 27 годишен NAUI инструктор, прекара 50 часа под вода, подобрявайки световния рекорд за най-дълго спускане в солена вода. Рекордът е посветен на Националната Асосиация на подводните инструктори (NAUI), която празнува своя 50-годишен юбилей тази година.

 

Предишният рекорд е на Уил Гудман от Великобритания, който е направил спускане от 48 часа 9 минути и 17 секунди.

Стартът на опита за световен рекорд бе даден на 27 август, в 13.45 ч., когато Иван Железаров се потопи на 8 метра дълбочина в морето край Китен. През първото денонощие край него под водата непрекъснато е имало по един осигуряващ водолаз, а по-късно - двама в компанията на лекар. Въпреки трудностите, особенно през двете нощи, когато условията бяха най-тежки, ентусиастът успя да издържи до днес. Иван се върна на повърхността в 16.00 ч. днес, след като успешно преседя 50 часа под вода. Водолазът е в добро здравословно състояние и след полагаща се почивка, ще бъде отново във форма за нови постижения.

Иван нямаше досег с повърхността за целия му престой под вода, а въздушния му запас беше подменян от екип. Екипът се състой от 9 души, като на ротационен принцип всеки стоя под водата заедно с Иван и го снабдяваше с пълни бутилки с въздух на всеки 90 минути. Състоянието на Иван непрекъснято се следеше от лекарски екип.

Екипът се състои от:
Румен Железаров, NAUI CD #36909
Анита Доцева-Манчева, NAUI Instructor # 50347
Христо Христов, NAUI Advanced Scuba Diver
Александър Кърлин, NAUI Master Scuba Diver
Ивайло Илиев, NAUI Instructor #52157
Орлин Цанев, NAUI Divemaster #50674
Красен Стефанов, NAUI Advanced Scuba Diver
Ранко Георгиев, NAUI Master Scuba Diver
Димитър Македонски

Иван бе оборудван със сух костюм и се хранеше само с течна храна. Спускането бе изпълнено с водолазни апарати с отворен цикъл на действие. По време на опита за световен рекорд Иван стоя на дъллбочина от 7-8 метра на специално изградена подводна станция. Опитът бе заснет.

Иван Железаров е изструктор във Водолазен център МАРИНА, създаден през 2000 година. Основната цел на професионалистите на центъра е да запознаят всички желаещи с един нов, достъпен за всички свят и да представят един приятен и безопасен спорт, който може да бъде практикуван по всяко време на годината. Към настоящия момент водолазен център МАРИНА разполага с четирима квалифицирани инструктори с дългогодишен опит и в активен статус.

Центърът използва надеждна и инспектирана водолазна екипировка на световноизвестни марки, отговаряща на високите изисквания за безопасност в политиката на NAUI.

От самото си създаване Водолазен център МАРИНА работи съвместно с Центъра за подводна археология, гр. Созопол. В последните години развива и подпомага дейностите на БАН. Базата на центъра е разположена в гр. Китен, на полуостров Урдовиза, като в периода май-октомври екипът организира гмуркания по цялото Южно Черноморие.

В периода ноември-април, центърът провежда курсове на басейн в гр. София и гр. Пловдив, а при подходящи атмосферни условия организира гмуркания в Гърция, в района на град Кавала и град Солун. Също така през зимния период организира и водолазни ваканции до известни за практикуващите подводни спортове дестинации в Турция, Гърция, Египет, Тайланд, Курасао и др.

 

източник: actualno.com

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати