19 Април 2024 г. Петък

Първанов реанимира АБВ с втора листа за евровота

2014-01-12 12:12:50
Бившият президент Георги Първанов отново събуди подозренията за разцепление в БСП с решението си да реанимира замразения си проект "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ) и подготовката на алтернативна лява листа за европейските избори начело с Ивайло Калфин.

99% е сигурно, че недоволни от Сергей Станишев социалисти, в това число и напусналите БСП Татяна Дончева и още 8 младежи, обединени от гражданската инициатива АБВ, ще застанат зад кандидатска листа за евровота начело с Ивайло Калфин, каза пред "Дневник" участник в разговорите, пожелал анонимност. В петък АБВ разкритикува липсата на позиция на БСП и ДПС за скандала с лидера на "Атака" Волен Сидеров с декларация, която беше подписана от Първанов, Калфин и бившия ректор на УНСС Борислав Борисов.

Рестарт на АБВ на 14 януари

За 14 януари, вторник, е планирана среща в НДК, на която да бъде рестартиран гражданският проект АБВ, замислен от Георги Първанов по подобие на гръцкия ПАСОК, който тръгна с фалстарт през ноември 2010 г. Гражданската инициатива беше замразена, за да не бъде обвинен Първанов в разцепление на БСП, обясниха близки до бившия президент. Според тях обаче политиката на лидера на БСП Сергей Станишев и ръководството на партията е отвратила много от лявомислещите хора в страната и трябва да им се даде алтернатива.

Идеята на Първанов за обединение на леви формации под шапката на АБВ отново е на дневен ред. Този път се водят разговори със социалдемократически формации, които пък отделно подготвят свое обединение. Ще се разчита и на бъдещата партия на Татяна Дончева "Движение 21", която е в процес на регистрация, казаха източниците.

Към проекта щели да бъдат привлечени и граждани - изявени икономисти, активни женски фондации и неправителствени организации, дори и хора от протестите, разказаха пред "Дневник" източници, запознати с неформалните разговори. Не е ясно дали още във вторник ще бъде обявено, че АБВ ще участва на изборите за Европейски парламент самостоятелно или под друга форма.

На 22 септември миналата година Първанов обяви начало на дискусионни клубове из страната, в които да се дебатира по определени политики. Не беше обявено публично какви са резултатите от тези дискусии и колко поддръжници успя да събере чрез тях бившият президент. Обиколките му из страната обаче със сигурност са били сондаж за недоволните от политиката на Станишев социалисти и има ли потенциал за отлив от БСП към друга друга лява формация.

Търси се партия за регистрация на евролистата


Първата цел на Първанов ще е участие на евроизборите със самостоятелна листа начело с Ивайло Калфин, въпреки че първоначално се обмисляло Калфин да бъде независим кандидат, подкрепен от инициативен комитет, казаха близки до бившия президент. Засега и Първанов, и Калфин отказват да говорят по темата с аргумента "когато има какво да бъде обявено, то ще бъде направено".

Калфин беше вицепремиер и министър на външните работи в кабинета "Станишев", на евроизборите през 2009г. оглави листата на БСП, а през 2011 г. беше издигнат за кандидат-президент. Той не е член на БСП и в последния месец не пести критиките си към партийното ръководство.

Тепърва ще се решава кои ще бъдат другите кандидати и регистрацията на коя партия ще се използва за участие на вота. Възможно е това да е формацията на Татяна Дончева, която пък се включи в свиканата от Първанов среща на 22 септември "Български дебати за национален успех". За евролистата са оглеждани ректорите на Русенския и Великотърновския университети Христо Белоев и Пламен Легкоступ.

Ще остане ли Първанов в БСП

Засега Първанов не е подал заявление за напускане на партията, каза пред "Дневник" Венцислав Тодоров, председател на БСП в Ковачевци, където членува бившият президент. Той обясни, че е водил разговор с Първанов, който е "за БСП, иска да бъде в БСП, но не е съгласен с политиката не сегашното ръководство".

Уставът на левицата обаче гласи, че ако неин член се включи в алтернативна организация със статут на партия, както и в изборна листа на друга формация, автоматично се самоизключва. Подобно поведение е несъвместимо с членство в БСП, коментира секретарят на БСП по организационните въпроси Красимир Янков.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати