24 Април 2024 г. Сряда

Още трима от ГЕРБ може да станат независими и да крепят кворума

2014-01-10 08:56:15

Комисията по парламентарна етика в Народното събрание играе "пас" по казуса "Сидеров" и няма да се самосезира за поведението му. Това стана ясно по думите на председателя й Пламен Славов /БСП/, посочва "Труд".

"Атака" ще пострада от поведението на Сидеров, категоричен е социологът Андрей Райчев. В отговор на въпрос за "24 часа"90 на сто от хората ще го мразят страшно за това, което е извършил. Как така депутат срещу полицай? Това е просто нечувано. Ще си загуби имунитета, няма сила, която да накара партията да не каже "да" на искането. И от тази гледна точка губи. Управлението също се разклаща. От друга страна, Сидеров има 9 живота като котките, както някой беше казал за него."

Поне още трима депутати може да напуснат ГЕРБ и да станат независими. И така да се осигури кворумът в парламента, разказва за "Преса" Георги Марков, който пръв напусна групата на Борисов. Общо 120 гласа имат БСП и ДПС сега и теоретично с гласовете на двамата независими в момента могат да осигурят мнозинството.

Според челото на "Стандарт" вече са тръгнали залози за Волен Сидеров в "Евробет". Ще се откаже ли лидерът на "Атака" сам от своя имунитет? Това е дилемата, върху която умуват играчите в интернет. Ако познаете, че националистът сам ще снеме имунитета си, залогът ви ще се умножи по пет. Коефициентът е висок, тъй като според "Евробет" това е най-малко вероятният начин, по който ще се развие скандалът.

Двойно и тройно увеличение на заплатите бързат да си гласуват общинските съвети в цялата страна още на първите сесии след Нова година. Това стана възможно след промени в Закона за местното самоуправление, които позволяват общинарите да вземат до 70 процента от възнаграждението на председателя си, отбелязва под глава "Труд". Най-впечатляващите заплати се очертават в Сливен - 1470 лв. В София и Варна съветниците ще си налагат глоби за отсъствие от сесия и комисия.

"Гърция подкрепя присъединяването на България и Румъния към Шенген. Това ще допринесе за по-добрата координация между нашите страни и до по-ефикасна борба с нелегалната имиграция. Надяваме се, че страните членки, които все още имат резерви, да бъдат убедени, че България и Румъния са напълно готови да влязат в Шенген." Това обявява пред "Монитор" Н. Пр. Демостенис Стоидис, посланик на Гърция в България. По думите му отношенията между Гърция и България трябва да служат за пример за всички страни в региона.

"Проектът за Наказателен кодекс поощрява мълчание и лесно прикрита корупция", заявява в интервю за "Капитал Daily" Александър Кашъмов от "Програма Достъп до информация". По думите му не става ясно защо е необходимо изцяло да се отмени съществуващият закон и да се приеме напълно нов. "Не преставам да се учудвам на неразбирането, че с отмяната на един закон се заличава най-често и създаваната с десетки години съдебна практика, която дава яснота по тълкуването му.

Същевременно именно наличието на съвсем нов текст от над 100 страници е в състояние да скрие заложени репресивни мерки по отношение на основни права. Прецизният подход на юристите, уважаващи словото, тъй като знаят и последиците от неговото прилагане, е да се променят и заменят точните думи и дори запетаи, а не да пишат нови фермани", категоричен е Кашъмов.

Тотална проверка на енергийните монополи започна държавата. След енергийния регулатор на проверка при тях влезе и ДАНС. До дни се очаква ревизии да започнат още НАП и държавната финансова инспекция, извежда под глава "Монитор".

"Сега" цитира статистика, според която българските лекари са най-ниско платените в Европа. Едва 296 евро, което е под 600 лв. средно на месец, получават българските медици. Заплатите на лекарите у нас са далеч дори от Румъния, която е предпоследна със средно възнаграждение от 523 евро - почти два пъти повече, отколкото у нас. Шампион е Люксембург, където медицинският труд е оценен най-скъпо – 5322 евро на месец. Данните са от изследване на френски специалисти.

В интервю за "Новинар"Най-мрачната прогноза за тази зима е безвалежният период да продължи. Така беше и през 2006-2007 г. Тогава имахме засушаване в началото на годината и се наложи бракуване на есенните посеви. Най-оптимистичната, базирана и върху средносрочната прогноза на нашите синоптици е още в началото на идната седмица да започнат превалявания. Ако станем свидетели на засилена активна валежна обстановка за повечето райони, каквито би трябвало да се наблюдават през пролетта и началото на лятото, е възможно и вероятно да се компенсират загубите в развитието на есенните земеделски култури. Ако се възстанови влажността през пролетта, много бързо ще забравим сухата зима."

Топлото време не изгони туристите от зимните ни курорти, допълва по темата "Стандарт". Пистите с изкуствен сняг не стигат, а кръчмите са препълнени. Липсата на естествени преспи са болката на банскалии, но си има плюсове. Туристи в курорта не липсват. Най-много са руснаците, има и англичани.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати