24 Април 2024 г. Сряда

Евровотът - най-драматичният от началото на прехода

2014-01-09 23:22:17

Изборите за Европейски парламент през тази година ще бъдат най-драматичните избори от началото на прехода в България, каза евродепутатът от левицата Илияна Йотова. По нейни думи резултатите от изборите ще покажат коя партия е носител на националното доверие и ще решат съотношението на силите в Европа.

Може би това ще са най-драматичните избори от началото на прехода, не защото трябва да имаме различно съотношение на силите в Европа, а защото тук от февруари насам се спекулира с това кой е носител на националното доверие, каза Йотова.

По нейни думи е важно кой ще бъде в листите, защото понякога добри неща не се приемат от хората, защото определени личности са станали обществено неприемливи. Тя се спря и на спекулациите, че лидерът на БСП и президент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев ще води листата на левицата на евроизборите у нас през май.

Имам колебания дали Сергей Станишев трябва да води листата за евроизборите, заяви Йотова, но не визираше професионалните му качества, а политическата обстановка. По нейни думи, ако президентът на ПЕС поведе листата на страната, от която идва, би било чудесно за България и за другите партии в Европа, но тя се опасява от политическата обстановка.

Вече знам какво се готви през следващите месеци - една неприятна, неприемлива и ненормална предизборна кампания, далеч задминаваща това, на което бяхме свидетели през 2011 година, заяви Илияна Йотова. 
Тя прогнозира опити за увеличаване на напрежението в обществото, щурмуване на институции и липса на добър тон.

„Цялото това вътрешно политиканстване няма да ни позволи да направим европейска и различна кампания, обясни Йотова. Тя обаче беше категорична, че левицата няма да тръгне по този път. Не очаквайте да водим такава кампания. Ние ще водим такава кампания, каквато направихме на парламентарните избори – във всяка махала, във всяко селце, каквото и да ни струва това, каза евродепутатът.

По думите й в никакъв случай през тази година не може да се говори за избори 2 в 1, нито за избори през септември. „Всичко обаче зависи от това как ще продължи работата си правителството”, заяви евродепутатът. 
Тя отчете и работата си като евродепутат и действията на ПЕС в ЕП.

Според нея, като втора политическа сила в Европейския парламент, Партията на европейските социалисти е успяла да защити редица социални политики. Сред тях са Европейската директива за майчинството, мерките срещу младежката безработица, за които са предвидени 6 млрд. евро, общото европейско законодателство срещу престъпните мрежи.

Йотова открои създаването на Европейски фонд за справяне с бедността и подпомагане на бездомните хора. За него са отделени 4 млрд. евро, за които ще могат да кандидатстват всичките 28 страни-членки на ЕС. 
Според Йотова необходимостта от фонда е голяма, защото над 120 милиона европейски граждани са на прага на бедността и на социалното изключване.

БСП трябва да вложи много разум при формирането на листата за Европейски парламент, отбеляза тя. По думите й, тези, които бъдат избрани, ще трябва да подготвят почвата и ще бъдат лицето на България по време на председателството на страната на ЕС през 2018 година.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати