23 Април 2024 г. Вторник

Сидеров "помпа" имидж или "Атака“ не е удобна?

2014-01-09 09:46:03

Ако има някакъв сценарий срещу "Атака", което ми се вижда сложна конструкция, това не обяснява поведението на лидера й. От това не може да се печели, заяви социологът Юрий Асланов пред БНР.

БСП и ДПС трябва ясно да се произнесат по случая "Сидеров", но какво ще стане не мога да прогнозирам, каза още той.

Според него е очевидно, че много от политиците не чувстват отговорността. Когато се чувстваш отговорен пред един кръг, а не пред всички, не вървим на никъде, посочи Асланов.

 

Според неговия колега Иво Христов не бива да се обръща толкова внимание на Сидеров. Това е оперета, каза Христов и посочи две хипотези за случилото се.

Първата опция е, че "Атака" вече не е удобна и за тази цел се разрушава групата на ГЕРБ, за да се осигурят депутати, които да крепят парламентарното мнозинство.

Вторият вариант е, че това е опит за „напомпване“ имиджа на Сидеров. Избрал е скандалджийския метод, за да създава ореол около себе си. Винаги ще се намерят 4 процента като него, които да гласуват за него в това му амплоа, убеден е Христов.

Социологът посочи, че евроизборите са лакмус. По думите му за тях има вътрешна, българска интрига по отношение на стабилността на сега управляващата конфигурация.

„От друга страна, по-важен е другият въпрос, че големи части от населението са политически индиферентни, даже политически инфантилни. Българите се държат като посетители в супермаркет, в който някой е длъжен да им предоставя услуги. Докато те се държат по този начин, ще имат този полуфабрикат“, каза социологът.

Според Иво Христов трябва всички да знаят, че за да имаме този политически елит в момента, отговорността е обща.

Попитан за това дали европейските избори ще бъдат събитието на 2014 година, Юрий Асланов препоръча да не избързваме.

„Да видим резултата, защото ако той е изненадващ, дали в края на годината няма да се предизвикат и други избори? По принцип интересът към европейските избори е нисък навсякъде в Европа. На всички подобни избори се придава повече национално значение, отколкото общоевропейско, това е логично. Не бива да се драматизира това, че активността не е висока“, смята социологът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати