23 Април 2024 г. Вторник

Откриха слънчева система с планета колкото Земята

2010-08-29 21:58:36

След 6 години усърдни наблюдения, астрономи идентифицираха отдалечена слънчева система с поне 5 планети от типа на Нептун, движещи се в орбита 130 милиона мили от главната звезда, което е по-малко от разстоянието между Марс и Слънцето.

Смята се, че има и още 2 планети, включително една с размер 1,4 пъти този на Земята, съобщи CNET News.

Предполагаемата планета с размер на Земята се движи в орбита едва 2 милиона мили, като прави пълна обиколка за 1,18 дни. Ако бъде потвърдено от допълнителни наблюдения, тази система може да се окаже най-малката открита до момента, което е допълнително доказателство, че планетите с размера на Земята са достъпни за съвременната техника, допълва technews.bg.

„Може би сме открили системата с най-много планети, която се намира близо до Слънчевата система”, уточни Кристоф Лавис от Университета в Женева. „Това означава, че сега можем да засичаме много сложни системи с малки планети, което значително ще ни помогне в проучване на тяхното разнообразие. Това е стъпка към намиране на отговори на въпроси като, например, колко си приличат обитаемите планети във вселената?”Вероятно толкова малко тяло не може да има атмосфера, намирайки се близо до звездата си. То по-скоро е като голяма топка размекната лава. Трудно е да си го представим, защото това е непознато явление за нашата Слънчева система”.

В продължение на повече от 6 годин Ловис и колегите му използваха чувствителен спектрограф, поставен на 3,6-метровия телескоп в Европейската южна обсерватория в Ла Сила, Чили, за да измерят най-малките промени в светлината на подобна на слънцето звезда, известна като HD 10180 в южното съзвездие Hydrus.

Разположена на 127 хиляди светлинни години от Земята, HD 10180 потреперва много слабо, като че ли е привлечена от гравитацията на невидими планети. За всичките 190 наблюдения, астрономите са успели да потвърдят наличието на поне 5 подобни на Нептун планети с големина между 13 и 25 пъти колкото тази на Земята.

Всичките тези планети се движат около HD 10180 на разстояние, което е между 0,06 и 1,4 пъти по голямо от това между Земята и Слънцето – до 130 милиона мили. Най-малката, все още непотвърдена планета се движи сред петте подобни на Нептун планети. Смята се, че има и 7-ма планета, подобна на Сатурн, на разстояние 3,4 пъти по-голямо от това между Земята и Слънцето, която прави пълната си обиколка за 6 години.

Според Extrasolar Planets Encyclopaedia, поддържана от Парижката обсерватория, до днес са открити 488 планети отвъд Слънчевата система. Около 15 слънчеви системи имат поне по 3 планети. Звезда, известна като Cancri, има пет потвърдени планети, включително 2 от класа на Юпитер.

Слънчевата система HD 10180 е уникална с това, че планетите й обикалят около главната звезда в по-близки орбити и изглежда са разположени според едно много просто аритметично правило, което е „в следствие на различните гравитационни полета между планетите, които се появяват през тяхната еволюция”, каза Лавис.

Оказва се, че HD 10180 изненадващо е гравитационно стабилна за голям период от време, въпреки че петте планети от класа на Нептун обикалят толкова близо до нея.

Ще бъдат нужни допълнителни наблюдения, за да се определи орбитата и масата на подобната на Земята планета. Очаква се напредък с изучаването на тази система в рамките на една година.

Наблюденията са доста трудни. Гравитационната сила на планетите с по-малка маса причинява около 1.8 mph колебание в звезда, която е на разстояние 127 хиляди светлинни години, „което е трудно да се измери и ако се потвърди, това ще е нов рекорд в точността”, уточнява Лавис.


източник: actualno.com

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати