20 Април 2024 г. Събота

Местан: Няма и един аргумент за прекомерна власт на ДПС

2014-01-07 11:37:04

При съставянето на правителството е имало съзнателно въздържане от коалиционно споразумение. Това каза  лидерът на ДПС Лютви Местан пред bTV.

Той обясни, че такова споразумение е щяло да влезе в противоречие с основната характеристика на кабинета,който по своята същност е експертно-политически, а не политико-експертен.

"Акцентът пада върху експертното начало", подчерта лидерът на ДПС и уточни, че би искал да чуе един аргумент, който да подкрепи тезата за прекомерната власт на ДПС.

„Щяха да ни обвинят, че парцелираме властта, че възстановяваме формулата 3-5-8 на Тройната коалиция под формата 9-4,“, обясни той, като посочи, че такова споразумение пък би разрешило в аванс казуси като този за различните мнения на ДПС и БСП по въпроса с облагането на доходите.

„Отсъствието на споразумение ни изправя пред такива ситуации като приложението за 15% данък върху високите доходи, която идея ние не споделяме. Вероятно ще се появят и други различия, ние сме партии, като едната е разположена вляво, а ние търсим политическия център.“, аргументира се Местан

По отношение на тютюнопроизводителите правителството на ГЕРБ е било тотално престъпно, смята той.

Навсякъде има регулация при изкупуването на тютюн, само България отиде към тотална либерализация, коментира Местан по повод протестите на тютюнопроизводители заради закъснението на кампанията по изкупуването на суровината.

Явно има нужда от частично възстановяване на държавната регулация, допълни той, след като вчера обяви, че се готвят промени в Закона за тютюна, които да защитят правата на стопаните, които отглеждат тази култура.

Той посочи, че 100 хил. семейства се препитават, като отглеждат цигарената суровина, включително 83-годишната му майка все още помагала на неговите сестри, които се изхранват с това.

Според данните, които цитира, през 2008 година тютюнопроизводителите са получили от държавата 4,30 лева допълнителна премия върху цената, на която продаваха продукцията си. „Второ, тютюнопроизводителите не са плащали данък общ доход върху продукцията си, както нито един земеделски производител. 10-те процента данък върху земеделската продукция се въведе отново от Бойко  Борисов с неговия финансов гуру Симеон Дянков.“ допълни той.

Местан обясни, че при Бойко Борисов тютюнопроизводителите получавали едва 2 лева национални доплащания, вместо 4,30 и направи сметка, че при произведени 1 тон тютюн тютюнопроизводителите получавали 4300 лева, а при Борисов едва 2000. Това означава, че минимум 2300 лева ги удари само с редуцираните национални доплащания.

Той нарече престъпление факта, че Борисов и Дянков са увеличили дължимите социални и здравни разходи на тютюнопроизводителите от 241 на 830 лева. При двама души осигурени тютюнопроизводители вместо 482 лева са били  длъжни при Борисов да плащат 1660.

„Аз твърдя с езика на фактите, че управлението на Бойко Борисов отне от трапезата на най-бедните хора в България средно между 3500 и 4000 лева. Това е абсолютен факт. Всичко друго наистина са брътвежи и политическа наглост.“, аргументира се Местан.

Позицията на депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева е, че тютюнопроизводителите имат допълнително заплащане от държавата, благодарение на ГЕРБ.

Според нея именно либерализацията на цените на тютюна, която е направена от тях в Закона за тютюна, е довела до нарастване на неговите цени.

Тя обясни, че още през 2010 година, когато е имало лицензионен режим и договори с тютюнопроизводителите, те като управляващи се сблъскали с картелно споразумение.

От бранша са съгласни да има списък на фирмите – изкупвачи, но да няма лицензионен, ограничителен режим, обясни тя и допълни, че хората си искали цените от миналата година, което означава, че те са били доволни от ГЕРБ.

Според нея „октоподът” на ДПС държи смесените райони в страната трайно бедни, за да ги манипулира. Така хората, които били „взели въздух” при управлението на Бойко Борисов, ще повярват на предизборния рефрен, че ГЕРБ са виновниците са ситуацията в тютюневия сектор.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати