28 Март 2024 г. Четвъртък

Ползваме най-малко автомобили в града в Европа

2014-01-07 08:42:50
Българите ползват най-малко автомобили за придвижване в града. Това показва изследване на "Евробарометър" за нагласите на гражданите в рамките на съюза. То е проведено в периода 24 май-9 юни 2013 г., като са били анкетирани 27 680 европейци, уточнява "Сега". Изследването е насочено към начините за придвижване в града, често срещаните проблеми в транспорта, както и очакванията за подобряване на трафика. Според публикуваните данни задръстванията в големите градове струват около 100 млрд. евро всяка година в ЕС, или около 1% от брутния вътрешен продукт на съюза.

Изборите за Европейски парламент в България ще са на 25 май. "Това е по-подходящата за страната ни дата от определените от Брюксел между 22 и 25 май", цитира изказване от вчера на евродепутата Илияна Йотова "24 часа". Притеснението досега бе, че на 23-и са матурите и не е ясно как училищата ще бъдат подготвени и за вота. "Надяваме се евроизборите да не се превърнат в партизански сблъсък - нечистоплътен и без идеи, а в кампанията да покажем каква България искаме да видим в Европа", заяви Сергей Станишев. 

Като лидер на ПЕС той съобщи, че в края на февруари в Рим европейската левица ще приеме манифеста си и официално ще номинира Мартин Шулц за шеф на ЕК. Най-добрият лозунг за него е "Кандидатът на хората", обяви Станишев. "Голяма е опасността кампанията да е изцяло на гърба на България и Румъния - не само заради Великобритания и Германия, националистически партии набират сили и в други страни", предупреди Илияна Йотова. "Ако е лесно, няма да е за нас", цитира тя любима фраза на социалистите, тръгнала преди години от майката на Велислава Дърева. Йотова увери, че червените са готови за битка, а листата на БСП ще бъде "Европейският избор на България".

Темата присъства и на страниците на "Сега". Според вестника с наближаването на европейските избори се засилват сътресенията в редиците на БСП. Приближените на бившия президент Георги Първанов са започнали да заявяват по-открито несъгласието си с политиката на соцлидера Сергей Станишев, най-вече по отношение на ДПС. Вчера към критиките на евродепутата Ивайло Калфин и члена на Националния съвет Румен Петков срещу прекомерната отстъпчивост на Станишев спрямо ДПС се присъедини и депутатът Страхил Ангелов. Той обясни, че липсата на коалиционно споразумение с ДПС е довело до нерегламентирани взаимоотношения", до "диспропорции във властта" и до състояние "решенията да не се взимат в кулоарите на формалната власт". 

Депутатът заяви, че БСП е загубила своята идентичност, превръща се в лидерска партия, а на ДПС е дадена прекалено много власт, "непропорционално на това, което те имат като електорална подкрепа". Ангелов е от кръга на първановистите в групата. Позицията на "Дума" е изразена в оценката на 2013 година като период на надежда за различна социална политика, демонстрирана от новия кабинет - равносметка, направена вчера от лидера на БСП Сергей Станишев. Той събра журналисти на традиционната вече новогодишна баница с късмети. Според Станишев само за няколко месеца правителството на Орешарски е направило повече в социалната политика, отколкото Бойко Борисов за цял мандат. "Социалната политика е отношение към хората", каза Станишев и изреди повечето социални стъпки на кабинета. Лидерът на БСП припомни, че през май ще има европейски избори. "Ще работим за това, те да не се превърнат в нечистоплътен партизански сблъсък без идеи, а в сблъсък на идеи - в каква Европа, в каква България искаме да живеем." Той обяви, че левицата ще настоява нейните евродепутати да са най-подготвените. 

"Капитал Daily" вижда как "Държавата се завръща в бизнеса с тютюн". Три години след либерализацията на сектора ДПС се готви да върне част от регулациите със законови промени. Зад тази сравнително "невинно" звучаща мярка се крият изисквания, които далеч не са в хармония с идеята за свободния пазар и със сигурност ще бъдат в тежест на търговците. Нещо повече - според Местан темата за връщането на минималните изкупни цени е "на масата", но засега от партията не бързат да дават обещания, тъй като трябвало да се провери дали такава мярка няма да противоречи на европейските правила. Производителите всъщност искат либерализацията на пазара да се запази, защото е донесла конкуренция между търговците и по-високи цени.

"Военното министерство обвини МВР за забавянето на оградата с Турция", съобщава "Сега". Ведомството хвърли вчера вината върху МВР за бавните темпове, с които се изгражда оградата на българо-турската граница. 

Съоръжението трябваше да спира нелегалните имигранти да влизат в България от края на февруари, но работата по него още не е започнала. "Проектът още не е окончателно утвърден", разясни Ангел Найденов. Това трябваше да бъде направено до 4 декември. "Забавянето не се дължи на Министерството на отбраната, а се дължи на различни процедури, които трябва да бъдат осъществени по Закона за устройство на територията, които са ангажимент на МВР", доуточни министър Найденов. Той отказа да коментира дали това може да забави построяването на оградата.

Със заповед от 6 януари 2014 година главният прокурор Сотир Цацаров освободи всички досегашни завеждащи специализирани отдели в Национална следствена служба, съобщава "Новинар". Това са Румен Василев, Ваня Дойчева, Ангел Александров, Койчо Трухчев, Младен Петров и Емил Киров, като последният е освободен по свое желание. Оставка още е подал досегашният заместник-директор на НСлС Петко Петров. Директорът на НСлС Евгени Диков е предложил на главния прокурор проект за нова структура на НСлС в съответствие с плана за действие на прокуратурата на България. Предложението включва редуциране на броя на отделите и оптимизиране на специализацията на следователите. Той ще предложи на Висшия съдебен съвет кандидатурите на следователите Лъчезар Пенев и Кънчо Митов за заместник-директори на Национална следствена служба, уточняват от прокуратурата. 

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) започва проверки на електроразпределителните дружества и "Топлофикация София", съобщават от регулатора, пише "24 часа". Причината за одитите - постъпилите в ДКЕВР множество сигнали от граждани и организации за нередности от страна на ЧЕЗ, ЕВН и 
ЕНЕРГО-ПРО. Вчера проверки са започнали в "ЕРП Златни пясъци" АД и "Топлофикация София" ЕАД. От началото на 2013 година дейността на електроразпределителните дружества на територията на страната бе проверявана на няколко пъти от различни институции. Самата ДКЕВР извърши одит на дейността, свързан с високите сметки.

Пациентите няма да плащат за лечението си, ако преждевременно напуснат болницата. С решение на Върховния административен съд се отменя част от наредба на здравното министерство, според която пациентът декларира, че ще плати за лечението и изследванията си, ако си тръгне от здравното заведение на своя глава. Вчера от ВАС уточниха пред "Сега", че решението не е обжалвано от здравното министерство пред петчленен състав. 

"Европа "има" твърде малко "социална държава". Искаме справедливо разпределяне на богатството и въвеждане на данък върху големите имущества", казва вицепрезидентът на Европейскаталява партия" и съпредседател на партия "Българската левица" Маргарита Милева в интервюто си за "Дума". "Още през 2011 г. заедно с партии и организации от Сърбия, Гърция, Румъния, Турция, Кипър, Македония, Хърватска и Словения създадохме Балканската мрежа на Европейската левица и по този начин дадохме тласък на Европейската лява партия в нашия регион. Целта ни е да представяме специфичните интереси на страните от Балканите в общоевропейските дебати. За България е важно най-после да бъде въведена структурна политика, която да доведе до чувствително увеличаване на заплатите в страната, да създаде бъдеще за малките градове и селата и да даде шанс на младите, добре образовани хора да останат тук, а не да се налага да емигрират. 

Европейската лява партия застава категорично зад интересите на трудещите се, пенсионерите и социално слабите. Още от самото си създаване се борим за един друг, социално справедлив ЕС. На европейско ниво обаче, както и тук, в България, със съжаление установяваме, че партиите от ПЕС са загубили напълно основните си идеали и често водят политика в интерес на богатите, едрия бизнес и банките. Примери за това са намаляването на социалните придобивки в много страни, в които управляват социалдемократи, спасяването на банките или одобряването на въоръжаването и милитаризирането на ЕС", прави анализ на статуквото г-жа Милева.

"Камерън на лична война с имигрантите", съобщава "Монитор". Броят на българите и румънците във Великобритания да се ограничи чрез предварително определяне на лимит за имигрантите в страната. Такава мярка е твърдо решен да въведе британският премиер Дейвид Камерън в отговор на истерията на Острова за предстоящата вълна от нашенци след пълното отваряне на трудавия пазар в ЕС от началото на годината. Камерън постави ултиматум и пред Брюксел като намекна, че може да наложи вето на присъединяването на нови страни към ЕС, ако не бъдат приети исканията му за по-строги ограничения пред миграцията.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати