26 Април 2024 г. Петък

Биволъ: И съпругът на Веселина Тенева е замесен в изгодни заменки

2014-01-06 13:23:10

Съпругът на единствения кандидат за главен съдебен инспектор – съдията от Върховния административен съд (ВАС) Веселина Тенева, е замесен в доста изгодни заменки на имоти в София. Това сочи разследване на „Биволъ”. Подобна информация за самата Тенева се появи в края на миналата година.

Имотните сделки

Имотите, за които става въпрос, са следните – два апартамента на улица „Н. Й. Вапцаров” с площ 128,32 кв. м. и 130, 99 кв. м. и апартамент с три гаража на улица „Елемаг”. Апартаментът е с площ 161.70 кв. м., а гаражите са с площ 19,76 кв.м. и 28,28 кв.м.

Всички тези имоти сменят собствеността си срещу 2/3 идеални части от терен с площ 540 кв.м. в квартал „Лозенец”, чиито съсобственици са Георги Георгиев - съпруг на съдия Веселина Тенева от ВАС, неговият брат Никола и сестра им Александра. Другата 1/3 е общинска собственост. Така срещу своята част от терена в Лозенец всеки от семейство Георгиеви получава по апартамент и гараж.

По оценка, вписана в Имотния регистър от 17.09.2001 година, теренът в „Лозенец” струва 7594 лева. През февруари 2004 година обаче оценката вече е различна – 32 600 лева, като тази стойност е апортирана в капитала на „Инвестиционна компания – София”. А стойността на апартаментите, които се дават като заменка, е 792 471,25 лева – това е декларирано в Агенцията по вписванията.

Доклад пред СОС

В доклад, приет от Столичния общински съвет (СОС) още на 23 февруари 2004 година, се разглеждат сделките за точно тези имоти. Те са направени от „Заводпроект” ЕООД - дъщерно дружество на „Софийски имоти”"">"В списъка от сделки на "Софийски имоти" ЕАД има замени, чиято целесъобразност може да се оспори. Пример за това са замените с дъщерната фирма "Заводпроект" ЕООД в периода 2002-2003 г."

Изброени са и конкретните недвижими блага, прехвърлени от „Софийски имоти” на „Заводпроект” - 35 имота и апартамента срещу 3 етажа от административна сграда на ул. "Гурко" 12.

"На този етап комисията не разполага с отговор на въпроса каква е била целесъобразността от подобни замени. На практика с тях е извършено преливане на активи от "Софийски имоти" ЕАД към негово дъщерно дружество. Комисията не разполага с данни за по-нататъшната съдба на апартаментите, магазините и останалите имоти, които са станали собственост на "Заводпроект" ЕООД", се посочва още в доклада.

Пак през 2004 година Антон Кутев, който тогава е общински съветник от БСП в София, е проучвал цените на общинските имоти в столицата. В свой материал от 28 февруари, 2004 година, в. „Капитал” информира, че неговите проучвания показават, че "някои имоти са продавани на цена, която е наполовина по-ниска от данъчната оценка на имотите, докато в други случаи цената била 20 пъти по-висока".

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати