Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Септ 25
Начало arrow България arrow Кой напуска България? Млади, образовани и работещи

Кой напуска България? Млади, образовани и работещи

  Print E-mail
2014-01-06 10:28:55
източник: dnes.bg

90% от хората, които напускат България са млади и икономически активни. Те са образовани или търсят образование или по-добра квалификация“, каза в предаването на Boom&Bust на телевизияBulgaria On Air Радослав Пашов, финансист и преподавател в Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Той определи тази тенденция като изключително негативна за държава нетен донор в Европейския съюз (ЕС), каквато е България.

„Проблемът е, че ние по никакъв начин не можем да компенсираме това, прирастът у нас е отрицателен и трудностите на пазара на труда ще се задълбочават“, обясни Пашов.

Според него страните, в които отиват нашите имигранти, печелят от българската работна ръка. „Хората отиват в дадена държава, получават заплата, потребяват там, плащат данъци и осигуровки. Тук идват предимно пенсионери, които нямат почти никакъв икономически принос“, допълни финансистът.

По думите на Пашов обаче се забелязва и друга тенденция – част от хората, които напускат България, отиват в чужбина с цел припечелване на определена сума пари, след което се завръщат в родината.

„Те заминават, за да работят нискоквалифициран труд, под нивото на образователния им ценз. После се прибират и очакват, че с припечеленото ще успеят да си уредят живота в България“, посочи още Радослав Пашов.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 2 юни по традиция почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица - лобното място на Ботев, се събират негови ...
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?