26 Април 2024 г. Петък

"Facebook слага край на мирните протести"

2014-01-06 09:59:57

Facebook слага край на мирните протести и подобно на нелегалната БКП през 1944 г. поема курс на въоръжена борба, алармира на първата си страница днес вестник "Преса".

Вместо шмайзери обаче като основно оръжие е избрано павето. Призив за радикални действия пред парламента на емблематичната дата 10 януари отправиха в мрежата недоволни от правителството. "Българските "протести" са едно бездарно и безвкусно подражание на "цветните революции", категорично заявява от страниците на "24 часа" журналистката Велислава Дърева.

По  думите й те не са родили гражданско общество, а причината е в техните ментори. "Тези режисирани протести ни върнаха назад с четвърт век и ние сме там, откъдето тръгнахме. И защо? Заради  принципи? Заради някакъв "нов" морал? Няма нов и стар морал. С морала е като с таланта - или го имаш, или го нямаш. Всичко е заради властта. Защото Борисовци, Цветановци и обитателите на Реформаторската барака не могат да виреят извън властта. За тях  властта е нещо повече от слънцето и въздуха", коментира Дърева.

Правителството е подготвило изцяло нов закон за държавните помощи, анонсира под глава "Сега". Една от причините за него е, че Европейската комисия скоро ще приключи голямото разследване на горските замени в България. Брюксел вероятно ще обяви заменките за противоречаща на европравилата форма на държавно  подпомагане и ще издаде заповед за възстановяване на облагите.

След произнасянето на комисията София трябва много бързо да вземе съответните мерки, в противен случай казусът ще бъде предаден на Европейския съд в Люксембург, който може да наложи гигантски глоби на страната ни. Оказва се обаче, че България, която вече 7 години е членка на ЕС, все още няма ясен и работещ механизъм, по който държавата да събира неправомерно дадени помощи. От догодина етикетите на месото ще трябва да съдържат подробна информация за произхода на животното.

Според нов еврорегламент, който влиза в сила от 1 април 2015 година,  търговците ще трябва да обозначават в коя държава животното е расло, както и къде е заклано, съобщава на първа страница  "Труд".

Грипът тази зима държи болните в тоалетната. Освен обичайните симптоми - високо температура и кашлица, той предизвиква и диария, подчертава "Телеграф". Ако попаднете в стая с болен, повален от грип, който е в напреднала фаза, чрез кихане или кашляне и вие може да се заразите дори от разстояние от 4 метра, допълва "Труд".

Бебе на 4 месеца без ЕГН, собствено име и български акт за раждане живее в детската клиника на МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора от 10 ноември 2013 г. В болницата лекари, сестри и студенти събират пари за мляко, дрехи и памперси на бебето без малко име. Не могат да го изпишат, защото не са го записали. Не могат да го предадат на дом "Майка и дете", защото то няма документи. Не могат да го дадат за осиновяване, защото майка му не е дала съгласие, а е заминала за Гърция, разказва "24 часа".

"Резултатите по европейските програми за 2013 година са повече от добри." Тази равносметка прави в интервю за "24 часа" депутатът от БСП Димчо Михалевски. За следващия програмен период ще трябва да се осигури по-голям буфер в бюджета. "Предстои ни  усвояване от 46 процента, то ще изисква свеж ресурс, които да е ликвиден, да е наличен", допълва Михалевски. По думите му в края на 2013 г. усвояването на евросредствата е най-добро - около 61 процента е по "Човешки ресурси". На второ място е "Регионално  развитие", а на последно - "Околна среда" с 42,5 процента. 

БЕХ започва преговори с "Уестингхаус" за финансовия модел да изграждане на Vтт блок на АЕЦ "Козлодуй". Новината съобщава за "24 часа" шефът на централата Иван Генов. Има вариант 70 процента от финансирането да е от американската Ексимбанк. За  останалите 30 има различни варианти, сред които е и японската корпорация "Тошиба".

Новата цена на билета за градския транспорт в София се очаква да стане ясна през февруари, отбелязва "Сега". "Все още не знаем с колко ще поскъпне билетчето за градски  транспорт", уточнява в интервю за "Новинар" Любомир Христов, заместник-кмет по транспорта на Столичната община.

"В момента  екип работи по цялостна концепция за нова тарифна политика в София. Тя не е насочена единствено към възможността за увеличение на билетчето за единично пътуване, а по-скоро към създаването на нови видове превозни документи или комбинация от тях, които да бъдат максимално изгодни и привлекателни за хората
и тези жители на града, които използват често градския транспорт", посочва Христов.

"Сега" най-рано за 2015 г.

Американска система за ранно предупреждение при земетресения, цунами и наводнения засича с голяма точност предстояща опасност от природни бедствия. В момента изобретението, използващо GPS технология и други сензори, е подложено на изпитания в реална среда в Южна Калифорния, подчертава на първа страница "Новинар".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати