29 Март 2024 г. Петък

Станишев: Важното е да оправим поразиите на Борисов

2014-01-06 09:58:52

През 2014 г. очаквам последователност, предвидимост и решимост от управлението, казва в интервю за вестник "Стандарт" лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев.

Да първи път от 2009 г. едва сега държавата започна да изплаща задълженията си към бизнеса, беше разплатено изцяло ДДС на българските фирми, обяснява лидерът на БСП. Кабинетът "Орешарски" показа, че следва ясна и последователна политика и това няма нищо общо с кухите обещания от страна на ГЕРБ, убеден е Станишев.

"Бързо забравихме, че 100 000 фирми бяха закрити, че 400 000 души загубиха работата си. Как се оправя това?! Как се повишават доходи и пенсии, замразени 4 години?! Във всеки случай не с избори, а с работа."
Важното е да оправим поразиите на Борисов.", допълва той.

Като напредък Станишев посочва възстановеният диалог с Лекарския съюз, сключеният Национален рамков договор, диалогът с животновъди и зърнопроизводители, както и с други съсловия.

"Що се отнася до всички онези, които се опитват с ултиматуми да управляват политическите процеси и да диктуват нещата в държавата - няма да им се получи. Бих искал незабавно да поправим щетите, нанесени върху доходите на хората от управлението на Борисов. Но още в кампанията казвах, че следващият мандат ще премине в наваксване и в опит да върнем държавата в състоянието, в което я оставихме.", аргументира се Станишев.

По негово мнение диалог има с всички граждани, които имат конкретни искания и предложения. Пример за това е Изборният кодекс, който БСП внесе за разглеждане в Народното събрание.

 

За своя партньор в управлението ДПС Станишев казва, че са коректни. Няма как по всичко да сме съгласни и да сме на едно мнение, обяснява Станишев и допълва, че общата им кауза е, групировката ГЕРБ да бъде извадена изцяло.  

Относно предсрочните избори Станишев смята, че те ще произведат реални проблеми както пред икономиката, така и за работата и доходите на хората.

”Какво решение са предсрочните избори? Някои икономически и политически кръгове просто искат да забавят процесите на изчистване на България от влияние на монополите, искат си статуквото, което ги устройва.”, смята той.

"Трябва ли да отложим решаването на проблемите с младежката безработица например, за да удовлетворим желанието на "ранобудните студенти"?”, пита Станишев.

Социологическите данни са ясни - конфигурацията в парламента, а оттам и в правителството, ще е същата, категоричен е лидерът на БСП.

По повод призивите за формиране на кабинет БСП-ГЕРБ той е убеден, че идеята е абсурдна.

„Проблемът е, че ГЕРБ не е нормална и демократична партия, а групировка за консумиране на власт и за завладяване на държавата. Виждахме го в продължение на четири години.”, обяснява в интервюто си червеният лидер.

За процесите в дясното пространство и новите партии Станишев смята, че там е голямата битка за гласовете, които се отливат от ГЕРБ. 

Ако Реформаторският блок иска да е истинска и демократична десница, трябва категорично да се разграничат от ГЕРБ, е позицията му относно новото политческо формирвание.

По думите му има индикации, че Реформаторите са в тежка колаборация с Цветанов и Борисов в името на едно нещо - връщане във властта. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати