19 Април 2024 г. Петък

Първите стъпки за махане на плоския данък вече са направени!

2014-01-05 18:17:22

Данъчната политика тази година няма да се променя. Въпросът за отмяна на 10-процентния плосък данък обаче ще бъде обсъден в рамките на управленския мандат. Това заяви в предаването "Неделя 150" на БНР депутатът от БСП и заместник-председател на парламентарната икономическа комисия Румен Гечев. Той каза това по повод заявената от ДПС позиция против въвеждането на т. нар. „данък богатство“ за хората с по-високи доходи.

По думите на Гечев обаче първите стъпки към премахване на плоския данък вече са направени с новия бюджет:

Това, че ние ще върнем събрания през 2014 г. данък на хората с минимална работна заплата през януари 2015 г., определено е стъпка за излизане от плоския данък. На последния си конгрес БСП реши, че ще работи за въвеждането на прогресивното данъчно облагане. Това прогресивно данъчно облагане е господстващо и в ЕС и извън него, посочи той.

Гечев призна, че връщане към прогресивно данъчно облагане ще натовари т. нар. средна класа, но според него скалата ще бъде по-плавна и ще осигури по-справедлива социална система. Той не скри, че в момента липсва подкрепа за отмяната на плоския данък.

 

Депутатът е оптимист за икономиката ни през 2014 г.

Прогнозите за 2014 година са умерено оптимистични. Засега имаме основания да считаме, че икономиката на Европа бавно, но сигурно, излиза от кризата. Такива са данните и за България, които са от НСИ и БНБ, коментира Гечев.

За 2013 г. предварителните данни на БНБ и НСИ са, че резултатите за 2013 г. ще бъдат малко по-добри от прогнозата ни. Ние очаквахме 0.6% растеж на БВП, а той се очертава 0.8%. Има два показателя, използвани навсякъде по света, които са сигурен индикатор дали икономиката се движи възходящо - обемът на търговията на дребно и строителството. С тях са свързани всички отрасли на икономиката. Забелязва се растеж на въртешнотърговския оборот, под 1% и увеличение на промишлеността с 1.5% в края на 2013 г. И за първи път от голямата криза се забелязва символично, под 1%, но все пак раздвижване и в строителството. Именно тези показатели ни дават основания за умерения оптимизъм, посочи той.

Има и показатели, които не са благоприятни. Все още вътрешните инвестиции са далеч от нивата на предкризисната 2008 година. Търсенето на инвестиционни кредити все още е много ниско. Спестяванията растат, но те не се превръщат в инвестиции. Високите лихви все пак трябва да бъдат заработвани в реалния сектор. Друг проблем е високата безработица, която в България е 12 – 12.8%. Това отговаря на средния показател на ЕС, но не бива да се примиряваме, тъй като преди кризата се движехме около 6% безработица, допълни червеният депутат. 

Депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев изрази по-песимистична прогноза за предстоящата година. Той напомни за намаления кредитен рейтинг на страната ни и разкритикува политическата нестабилност като фактор, създаващ условия за турбуленции в икономиката. 

В повечето показатели, наблюдавани от НСИ, имаме връщане назад във времето на нива от 2001-2002 година. Още по-обезпокоително е, че се започва се едно стабилизиране на дефлацията, което наблюдаваме за пръв път от доста години, а това е един признак за замръзване на икономика. Всичко това, заедно с политическата нестабилност, не дава добри поводи за оптимизъм през следващата година. Дано да не е така, посочи той. 

Според него БСП се оправдава с ДПС за неизпълнените си обещания. 

ДПС се превръща в алиби на БСП за неизпълнени обещания. Да не се връщаме към проекта "Белене", ранното пенсиониране и отмяната на тютюнопушенето на закрито. БСП, по-скоро нейният лидер Станишев, започва да прилича на Волен Сидеров, който казва: "Ами ние, ако имахме 121 депутати, щяхме да направим минималната пенсия 500 лева, а минималната заплата 1000 лева", аргументира се Главчев.

Според него не е здравословно въобще да се правят промени в данъчната система по време на несигурни обстоятелства, в които се намира очевидно България.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати