27 Април 2024 г. Събота

Френският политик Катрин Ги Кен: Най-големият бич за България е корупцията в обществото

2014-01-05 11:26:40
Най-големият бич, който тормози България, е корупцията в общество. Тя пречи на европейските норми да доведат до положителен ефект в икономиката. Това заяви дългогодишният политик от френската Социалистическа партия на Франсоа Оланд Катрин Ги Кен пред БНР.

"Корупцията е наистина гангрена за всички общества. В България все още не сте спечелили тази битка", подчерта Ги Кен,която беше евродепутат и член на парламентарния комитет ЕС – България и активно лобираше за присъединяването на страната към Общността.

По думите ѝ различните български правителства са се опитали да постигнат напредък в борбата срещу корупцията, но нещата не се случват лесно. "Това движение трябваше да започне от основите на гражданското общество. Струва ми се, че българите вече по-често и агресивно изразяват волята си веднъж за винаги да се преборят с корупцията, коментира тя.

Според френския политик сега остава да се намерят административните механизми, чрез които да се напредва по-бързо отколкото през последните седем години. "Нужна е истинска промяна на държавния модел на поведение, а тя не става лесно", подчерта тя.

"Но не докладите на Европейската комисия, а българският народ е този, който е способен на промяна, ако се бори истински срещу всички тези посегателства върху правовата държава. Нека българите са по-взискателни към своите управници, за да прекратят тези корупционни практики", каза още Ги Кен.

"Аз наистина вярвам, че ако България наистина иска да влезе в клуба на "големите европейци", тя може да го постигне. Но ще отнеме време. Понякога хората желаят нещата бързо да се случат, но промяната на обществото става бавно. Трябва да разберете, че има нрави и исторически особеност, които спъват напредъка", подчерта политикът. 

Тя коментира и негативизма в Европа по повод отварянето на трудовия пазар, като подчерта, че западноевропейцитевиждат в отварянето на пазара за румънци и българи някакъв вид нова конкуренция. "В действителност обаче това не е така. Във Франция така или иначе вече има много професии, които легално могат да се упражняват от българите. Така че пълното отваряне на пазара няма да промени особено положението за българските граждани във Франция", заяви френския политик.

"Според мен не трябва всичко да се смесва в едно. Първо, по отношение на имиграцията, според мен Европа е под силен натиск от бежанци и имигранти, чиито брой е твърде голям за възможностите ни да ги приемем. Тази имиграция обаче е следствие от глобализацията, която не успяхме да овладеем заради лошото преразпределение на богатството в света. Ще са нужни десетки години, за да преобърнем тази тенденция", смята Катрин Ги Кен.

По думите ѝ другият проблем е, че политиците в старите европейски членки не са успели да обяснят на населението решенията, които се взимат от институциите на ЕС." Често от гражданите се криеше реалната картина и смисъла на взетите решения в Брюксел и Страсбург. Вече никой не разбира точно как се взимат решенията. Освен това вече никой изобщо не знае какво точно решават помежду си 28-те правителства на държавите", каза тя.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати