29 Март 2024 г. Петък

Рекордно много британци искат "развод" на Лондон с Брюксел

2014-01-05 11:23:50

Рекордно много британски гласоподаватели настояват за излизане на страната им от ЕС в момент, в който вратите на британския трудов пазар се отвориха за българи и румънци, пише в. "Мейл он сънди".

Ново допитване по поръчка на изданието показва, че 50 процента от британците искат да са извън ЕС, а 33 процента да останат в съюза. Това е най-голямата пропаст между привържениците и противниците на ЕС досега. За сравнение през юни в същото допитване 45 процента искаха да се прекъснат връзките с Брюксел, а 44 процента бяха против тази идея.

Трима от 10 анкетирани казват, че пристигането на мигрантите от Румъния и България след Нова година ще ги накара да гласуват в подкрепа на напускането на ЕС на британския референдум за бъдещето на Европа.

Допитването показва, че въпросът за имиграцията е повлиял и на рейтинга на партиите. Крайната дясна партия Партия за независимост на Великобритания за Найджъл Фараж се ползва с 16-процентно доверие, пред Либералните демократи с 11 процента, но зад лейбъристите с 35 процента и консерваторите с 31 процента.

Основното притеснение на британците е как училищата ще се справят с притока на деца на мигранти. 77 процента от анкетираните казват, че това напрежение върху училищата е най-голямото им безпокойство. Допитването показва, че някои работодатели биха предпочели да наемат британец пред българин и румънец за дадена работа.

Така например британски декоратор със заплата от 500 лири е предпочетен пред български или румънски декоратор със заплата от 400 лири. Британска бавачка със заплата от 8 лири на час е предпочетена пред българска бавачка със заплата от 7 лири на час.

Допитването показва също, че страховете от имигрантите влияят и на предпочитанията към партиите в навечерието на изборите за ЕП този май. Според резултатите от анкетата лейбъристите ще спечелят 32 процента на евровота, партията на Фараж - 26 процента, торите - 23 процента, а либералните демократи 9 процента.

Анкетата сочи, че Камерън се радва на 31-процентно одобрение, пред Фараж с 28 процента, Ед Милибанд с 26 процента и Ник Клег с 15 процента.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати