Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Фев 24
Начало arrow България arrow Работим без почивка за по-добър живот на бежанците!

Работим без почивка за по-добър живот на бежанците!

  Print E-mail
2014-01-05 00:07:33
източник: dnes.bg

“След решението на Европейската комисия за отпускане на средства и разписването на План за тяхното усвояване от премиера на Република България, служителите от Държавната агенция за бежанците (ДАБ) работиха и работят почти без почивен ден, с цел подобряване условията на живот в центровете, ускоряване процедурата на производство за даване на статут, назначаване и обучение на служители”.

Това обяви в своя позиция председателят на Държавната комисия за бежанците при Министерския съвет Николай Чирпанлиев във връзка с меморандум на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) до европейските правителства. 

Както Dnes.bg ви съобщи, преди ден Върховният комисариат на ООН за бежанците призова страните от Европейския съюз да не връщат бежанци обратно в България заради нечовешките условия за търсещите убежище в страната.

“На 3 януари 2014 г. комисия, оглавявана от заместник-председателя на ДАБ Васил Върбанов, посети центъра за бежанци в Харманли, към който са отправени основните критики. В комисията участваха представител на ВКБООН и членове на хуманитарни организации. 

Проверката установи, че всички хора, потърсили закрила в центъра, са настанени в реновирани отопляеми сгради, спят на нови легла, с нови завивки и постели. Построена и обзаведена е специална сграда, предназначена за майки с деца. В центъра са създадени нормални условия за живот, с обзаведени бани, тоалетни и други сервизни помещения. Създадените битови условия отговарят на изискванията, залегнали в Хуманитарната харта и в минималните стандарти на ООН”, става ясно от изявлението на Чирпанлиев.

По думите му активисти на хуманитарната организация „Лекари без граници” подпомагат медицинското осигуряване на търсещите закрила, а община Харманли предостави линейки за бърза медицинска помощ. Хасковската болница поддържа в готовност 50 болнични легла за спешни случаи. 

В края на декември 2013 г. и в началото на 2014 г. в центъра са назначени 19 служители. На 6 януари в Харманли пристигат 5 екипа преводачи и интервюисти, които на място ще извършват необходимите процедурни действия и ще ускорят процеса за получаване на статут от хората, потърсили закрила в Република България, става ясно още от позицията на председателят на ДАБ.
    
По думите му в резултат от изпълнението на плана на Националния оперативен щаб и на взетите мерки от правителството, през ноември 2013 г. в Държавната агенция за бежанците са издадени общо 543 решения, от които 424 хуманитарни и 45 бежански статута, 49 спрени производства и 25 отказа. 

През декември 2013 г. са издадени 888 решения, от които 562 хуманитарни и 114 бежански статута, 31 отказа, 134 спрени и 47 прекратени производства.    
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Отбелязваме 147 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски.С полагане на цветя и венци ще бъде отдадена почит на делото на Дякона в цялата страна.В родния му град Карлово тази сутрин ...
  Новини Нивото на язовир "Студена" се е покачило с половин метър през последните 10 дни, предаде БНР. Притокът на водата е близо 550 литра в секунда, ...
  Новини Денят ще бъде облачен, с положителни температури и превалявания от дъжд.През нощта ще бъде предимно ясно, първоначално с незначителна висока облачност, която до сутринта ще се ...
  Новини Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да извърши незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от ...
  Новини 24 часаЗаписите на президента - от дело за доставки на оборудване за милиони за армията Разработката е на ДАНС, а материалите са отишли в спецпрокуратурата. "Разследването е с предмет и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?