26 Април 2024 г. Петък

Работим без почивка за по-добър живот на бежанците!

2014-01-05 00:07:33

“След решението на Европейската комисия за отпускане на средства и разписването на План за тяхното усвояване от премиера на Република България, служителите от Държавната агенция за бежанците (ДАБ) работиха и работят почти без почивен ден, с цел подобряване условията на живот в центровете, ускоряване процедурата на производство за даване на статут, назначаване и обучение на служители”.

Това обяви в своя позиция председателят на Държавната комисия за бежанците при Министерския съвет Николай Чирпанлиев във връзка с меморандум на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) до европейските правителства. 

Както Dnes.bg ви съобщи, преди ден Върховният комисариат на ООН за бежанците призова страните от Европейския съюз да не връщат бежанци обратно в България заради нечовешките условия за търсещите убежище в страната.

“На 3 януари 2014 г. комисия, оглавявана от заместник-председателя на ДАБ Васил Върбанов, посети центъра за бежанци в Харманли, към който са отправени основните критики. В комисията участваха представител на ВКБООН и членове на хуманитарни организации. 

Проверката установи, че всички хора, потърсили закрила в центъра, са настанени в реновирани отопляеми сгради, спят на нови легла, с нови завивки и постели. Построена и обзаведена е специална сграда, предназначена за майки с деца. В центъра са създадени нормални условия за живот, с обзаведени бани, тоалетни и други сервизни помещения. Създадените битови условия отговарят на изискванията, залегнали в Хуманитарната харта и в минималните стандарти на ООН”, става ясно от изявлението на Чирпанлиев.

По думите му активисти на хуманитарната организация „Лекари без граници” подпомагат медицинското осигуряване на търсещите закрила, а община Харманли предостави линейки за бърза медицинска помощ. Хасковската болница поддържа в готовност 50 болнични легла за спешни случаи. 

В края на декември 2013 г. и в началото на 2014 г. в центъра са назначени 19 служители. На 6 януари в Харманли пристигат 5 екипа преводачи и интервюисти, които на място ще извършват необходимите процедурни действия и ще ускорят процеса за получаване на статут от хората, потърсили закрила в Република България, става ясно още от позицията на председателят на ДАБ.
    
По думите му в резултат от изпълнението на плана на Националния оперативен щаб и на взетите мерки от правителството, през ноември 2013 г. в Държавната агенция за бежанците са издадени общо 543 решения, от които 424 хуманитарни и 45 бежански статута, 49 спрени производства и 25 отказа. 

През декември 2013 г. са издадени 888 решения, от които 562 хуманитарни и 114 бежански статута, 31 отказа, 134 спрени и 47 прекратени производства.    
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати