26 Април 2024 г. Петък

Преглед на печата

2014-01-04 11:09:07

Полюсни са оценките, които дават на страниците на "Сега", Любен Обретенов и Галя Горанова. "Протестът е обречен да продължи" на г-н Обретенов влиза в "спор" с "Протестът трябва да умре" на г-жа Горанова. "Все по-безпощадно ясно е, че протестите ще съпътстват настоящото правителство до последния ден от управлението му, независимо кога точно ще бъде той. А онези, които още на 14 юни 2013 г. (първия ден от протестите) твърдяха, че правителство, което е назначило човек като Делян Пеевски за шеф на ДАНС, трябва веднага да си подаде оставката, ще се окажат прави. Независимо че първоначално тяхното мнение изглеждаше твърде крайно" е тезата на г-н Обретенов. "Протестът трябва да умре. Вече съм напълно убедена. Нека професионалните протестиращи не бързат да ме анатемосват и притурят в "оня списък". Защото подмяната я извършиха те. Сега творческият колектив на "Протестна мрежа" се пъне да възкреси отдавна забравения седесарски патос от зимата на 1997 г., когато трябваше да падне Виденов. После сигурно ще спретнат мемориален хепънинг за 4 февруари - датата на победилата революция и отстъплението на ""червените боклуци". Все ще се намерят патерици за окуцелия им протест. Накрая и рождената дата на Иван
Костов ще свърши работа", убедена е г-жа Горанова.

Най-много дни през 2014 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС - 36 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни 19 дни. За осигуровките ще ни трябват 27 дни - 19 дни за социално осигуряване и 8 дни за здравно, цитира изчисленията на Института за пазарна икономика "Труд". Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци - за 7 дни. Други 7 дни ще работим, само, за да си платим държавнитеи общински такси. Имуществени данъци ще ни костват 3 дена. До 30 април работим за правителството, но остават и пет дни "за отработване".

"Горди сме, че третият мандат на партията във властта е не по-малко емблематичен от предишните два - 2001-2005 г. (кабинета "Сакскобургготски" и членството на България в НАТО) и 2005-2009 г. (кабинета "Станишев" и членството в ЕС през 2007 година)." Това написа в открито писмо лидерът на ДПС Лютви Местан за 24-ия рожден ден на партията на 4 януари. И поздрави "сърдечно и признателно всички членове, симпатизанти и поддръжници на партията", съобщава "24 часа".

4000-4500 бебета, или с 6%, по-малко са се родили през 2013 г. в сравнение с 2012 г. С това страната ни отбелязва нов черен рекорд по ниска раждаемост, пише "24 часа". Само за година България се е стопила с едно градче с население приблизително колкото в Елена например. Бройката не е окончателна, засега е прогноза. Официалните данни на Националния статистически институт излизат през март. Ражданията през 2012 г. са 69 121 според НСИ. В сравнение с предходната година броят на живородените е намалял с 1725 деца.

"Лекарствата бе лекарско предписание може да поскъпват до края на април 2014 г. само в рамките на процента на годишна инфлация, както е предвидено в Наредбата за условията, правилатаи реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти", коментира пред "Дума" Николай Костов, председател на Асоциацията на българските собственици на аптеки. Той припомни, че през пролетта на 2013 г. служебното правителство узакони с наредбата една от идеите на последната здравния министър на ГЕРБ Десислава Атанасова да бъдат регулирани цените на лекарствата, отпускани без лекарско предписание. Преди година аптекари прогнозираха, че не е изключено след изтичане на този период аптеките да увеличат цените повече, за да компенсират в известна степен изминалия период.

Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Царица Йоанна" в София, известна още като ИСУЛ, се сдоби с нов директор. Това е доц. Григорий Неделков. Специалистът е лектор в курсовете по следдипломна квалификация и има участие в 48 публикации в български и чуждоезични издания, уточнява "Новинар". Член е на Българската асоциация по рентгенология, радиология и радиобиология. Той поема поста от проф. Бойко Коруков, който изпълняваше длъжността в продължение на 7 години. До назначението на директорския пост доц. Григорий Неделков е изпълнявал длъжността началник на Клиниката по образна диагностика в болницата.

България е на първо място в ЕС по ранно напускане на училище, цитира проучване на агенция "Медиана" "Дума". Страната заема 9 място по брой престанали да учат преди завършване на средното образование. 91,3% от пълнолетните българи смятат, че гимназиите трябва да дават професионална квалификация на зрелостниците, показва изследването. 88% твърдят, че е добре да имат занаят, а 1/4 от анкетираните споделят, че редовно са печелили пари, докато са учили и работили едновременно. 47% от учещите в средни училища са категорични, че биха приели да се обучават по дуалната система. Около 40% от тях са категорични, че образованието, което получават, ще им помогне да си намерят добра работа. На обратното мнение са 26%, а 36% не могат да преценят.

Само до месец-два трафикът в София ще се затрудни значително заради амбициозните намерения на общината да започне част от големите си инфраструктурни проекти още през зимата, пише "Сега". "Очакваме затруднения с трафика със сигурност, но чисто физически е невъзможно по друг начин да се изпълнят обектите, но
навсякъде ще се стремим да не затваряме цялостно движението или ако това се налага, то да е само за няколко дни", коментира зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

В интервю за "Труд"Да престанем с разговора "ние - добрите, те - лошите"Кризата е увеличила бедността в ЕС за първи път,откакто съюзът е създаден"ЕС е дал на България достатъчно пари за бежанците".

ООН призова страните от ЕС да не връщат бежанци у нас. Причината е в "плачевните условия" в България, които разтревожиха комисаря по човешките права към Съвета на Европа Нилс Муежниекс. След него и ООН призова европейските страни да спрат да връщат бежанци в България заради рискове от унизително и грубо отношение там. Това предупреждение е отправено от Върховният комисариат на ООН за бежанците. "Търсещите убежище в България са изправени пред действителен риск от нечовешко или унизително отношение, дължащо се на систематичните пропуски в приемните центрове и процедурите по предоставяне на убежище", заявява Бабар Балоч, говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН).

В резултат на това ВКБООН настоява за тримесечно замразяване на правилата за кандидатстване за убежище в България. Те изискват търсещите го да бъдат връщани в първата европейска страна, в която са пристигнали, пише "Сега".

"Враг пред портите", е коментарът на "Дума" по темата. Тези дни нервни британски политици и журналисти дебнеха дали след Нова година тълпи от бедни румънци и българи няма да се изсипят на летище "Хийтроу", за да ошушкат мъгливия им, но пък богат остров. От другия край на Ламанша също не остават назад. Вчера депутатът от Европейската народна партия, германецът Елмар Брок,предложи да се вземат пръстови отпечатъци от източноевропейците, като превантивна мярка срещу измамите със социалната система. Излиза нещо като презумпция за виновност. Други представители на нордическата раса - холандците, също ги тресе в очакване на "варварските орди". 60% от тях вярвали, че българите и румънците, които ще отидат на работа в Холандия, щели да вършат престъпления. "Ама разбира се, какво друго можем да правим?", задава риторичен въпрос вестникът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати