26 Април 2024 г. Петък

Изтичането на мозъци и ромите са тясно свързани с имигрантската вълна в Европа

2014-01-04 11:08:13

И сп. "Форбс" отдели специално внимание на имиграционния дебат в ЕС, където от 1 януари отпаднаха ограниченията за трудовия пазар на редица страни членки за българи и румънци.

Според изданието част от дискусията засяга спорния въпрос с ромите. Те са известни като нежеланите хора в Европа, тъй като са народ без страна и като цяло не са склонни да се интегрират в други общества. Ромите съставляват около 2,5 процента от населението на Румъния, или около 400 000 души, и 4,4 процента от населението на България, или около 300 000 души, по данни на британския мозъчен тръст "Юропиън мувмънт" (Европейско движение).

Финансирано от ЕС проучване през 2011 г. сочи, че всеки трети ром е безработен, 20 процента нямат здравна застраховка, а около 90 процента живеят под равнището на бедност, пише още в статията на "Форбс", озаглавена "Напускането на България и Румъния може да не е масово след отмяната на трудовите ограничения в ЕС".

От друга страна изданието отбелязва, че България и Румъния имат най-ниските БВП на глава от населението в ЕС, а безработицата в тези две страни расте, пише БТА.

Изданието помества и мнението на някои експерти, които се опасяват, че може да има изтичане на мозъци от България и Румъния, поради напускането на млади и квалифицирани граждани на тези две страни след като са получили образование в тях. Смята се, че една четвърт от българите и 31 процента от румънците говорят английски, спрямо една трета от поляците, отбелязва "Форбс".

Мнозина експерти, както и представители на българските и румънските власти обаче са скептични, че ще настъпи масова емиграция през 2014 г. Официални лица посочват, че мнозина техни сънародници вече са напуснали тези две страни.

"Не смятам, че това е голям проблем. Хората, които искат да отидат във Великобритания, вече са там. Не смятам, че голям брой от тях ще отидат там през новата година", казва за "Форбс" консулът на България в Ню Йорк Любомир Грънчаров. Той добавя, че мнозина българи, които са отишли във Великобритания преди 2014 г., се завръщат в страната си заради високите цени на наемите и имотите в Обединеното кралство.

"Форбс" се спира на отрицателните настроения към българските и румънските мигранти сред обществеността, медиите и политиците във Великобритания, където през 2004 г. са пристигнали близо половин милион поляци и британците се опасяват от подобен наплив от България и Румъния.

От друга страна някои британски икономически експерти смятат, че пристигането на здрави и мотивирани да работят имигранти може да е полезно за икономиката на приемащата ги страна, особено при положение, че тези имигранти обикновено са млади и рядко са товар за националното здравеопазване или социална система, отбелязва "Форбс".

В същото време бившият български външен министър Николай Младенов разкритикува "масовата истерия" около дебата за имиграцията във Великобритания, която според него се разпалва от крайната десница, пише в. "Гардиън". Николай Младенов, който бе външен министър на България до миналата пролет, заяви, че твърденията за внезапен наплив на български и румънски имигранти във Великобритания през 2014 г. са политически мотивирани.

Младенов, който сега е специален представител на ООН за Ирак, заяви за Би Би Си, че медиите са се постарали да покажат истината за тези твърдения, които по думите му "показват, че цялата тази масова истерия, която се разпалва от някои медии във Великобритания, имат чисто политическа мотивация и няма причина да се смята, че Великобритания ще бъде залята от имигрантски вълни от България".

"Смятам, че тази истерия се разпалва изцяло от политическия дневен ред на крайнодесните", добавя Младенов. "Да, известен брой хора се преместиха и те допринасят за развитието на икономиката ви, точно както известен брой британци са се установили в България и допринасят за нашата икономика", отбелязва Младенов.

В последно време в крайнодясната преса доминираха страхове, че стотици хиляди източноевропейци ще дойдат във Великобритания щом отпаднат ограниченията за имигранти на трудовия пазар, макар че до момента подобен наплив не се е състоял, отбелязва "Гардиън".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати