20 Април 2024 г. Събота

Когато един народ не иска да го има, него го няма!

2014-01-03 18:18:01

Най-голямата катастрофа за България е демографската криза. Това каза пред Нова телевизия професор Михаил Константинов и обясни, че „когато един човек не иска да живее, той умира. Когато един народ не иска да го има, него го няма“.

„Картината наистина е много страшна. Не че сме толкова малко в абсолютно изражение – в началото на миналия век сме били 4 млн., но е имало огромен прираст, ентусиазъм, хората са мислели, че България ще я има. Сега мислим, че няма да я има. Всъщност това е смъртоносното”, коментира Константинов. „Много съм си блъскал главата защо това се случва. Накрая реших, че просто ние си отиваме… Няма вечни народи”, категоричен е математикът.

Според поредната прогноза 2060 г. ще потвърди тенденцията за топящо се население, която се наблюдава вече десетилетие. Евростат вещае, че България ще е абсолютният аутсайдер в региона с население два пъти по-малко от гръцкото. До средата на века в южната ни съседка ще живеят около 11,3 млн. жители, а у нас - 5,5 млн. души. Румъния ще ни превъзхожда три пъти.

Всички бивши социалистически страни ще трябва да се справят с проблемите на застаряващото население. Подобна тенденция се наблюдава единствено в Германия. 

През изминалата година у нас е поставен пореден рекорд – ударили сме дъното по раждаемост. През 2013 година са родени 63 395 деца. Сравнението с 1950 година е стряскащо. Тогава се родени 182 571 деца. Повече от два пъти ще намалее и населението в областите Смолян, Разград, Перник и Кюстендил.

По повод статистиката професорът обясни, че ние се топим с половин процент и малко отгоре годишно. Причините са две – раждат се по-малко деца, отколкото хората, които умират, и отрицателният механичен прираст – голяма част заминават, много от тях не се връщат и раждат децата си навън.

Професорът направи и математическо изчисление, че ако на година се топим с 0,5%, за 50 години това са 25 на сто и от 7 млн. отиваме на 5 млн. население през 2060 година.

"Заминаващите са по-голямата част от младите и образованите. У нас няма лекари, няма специалисти, безработицата е голяма сред неграмотното население.“ обясни той

Друг стряскащ факт е, че много от от децата са родени в семейства, за които образованието не е ценност, коментира той.

Като изход от ситуацията професорът предлага да се плащат големи детски до второ дете, след това нищо. „Извънредните обстоятелства изискват извънредни мерки.“, аргументира се той.

Трябва да се извърши радикална реформа в образованието, помощите да се получават само за деца, които ходят на училище и са показали успех. Изпити, тестове, с доказани резултати, не просто  посещение на училище, настоява Константинов.

И още един важен момент изтъкна математикът - хората у нас трябва да разберат, че има справедливост. „Наказани престъпници в затвора, много е просто и ясно - в противен случай всеки казва „Майната й на тази държава – тука престъпниците ходят на свобода. Липсата на справедливост руши всяко общество.“, убеден е той.

И още една интересна теза разви приофесорът - в редица западни държави се очаква тежък срив и е възможно те да станат много по-малко привлекателни .

“Възможно е да има обратна вълна заради глобалните климатични промени. Океанът започна да завладява големи части от териториите. Много хора може да тръгнат към България”, прогнозира математикът. „Като нищо японци ще дойдат на територията на България, спокойно може да се случи и това.“, предположи той. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати