18 Април 2024 г. Четвъртък

Ударно копаят и наливат основи за кръстовището при Семинарията

2014-01-03 18:15:50

Ударно продължава строежът на кръстовището на две нива при Семинарията, което се очаква да бъде едно от решенията за отпушване на трафика в столицата, похвали се зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

Планирано е строежът на транспортния възел да завърши в края на юли, като стойността на обекта е 16 млн. лв.  Кръстовището се съфинансира от Европейската инвестиционна банка и от Столична община в съотношение 50 на 50%. Изпълнител е "Инфраструктурно строителство".

Според проекта новото съоръжение е замислено като продължение на вече изграденото кръстовище при Телевизионната кула.

 

Досега по проекта са изградени нов водопровод – почти 1 км, 1,5 км канализационна мрежа, около 600 м електропреносна и комуникационна мрежа, изпълнена е половината от пешеходния подлез, който се изгражда под бул. "Никола Вапцаров".

В рамките на втория етап на строителството на кръстовището започва изграждането на подпорните стени и носещата конструкция на естакадата, която ще преминава над бул. "Симеоновско шосе".

Именно заради това Христов обяви, че от 8 януари, идната сряда, до началото на март движението по бул. "Никола Вапцаров" и бул. "Пейо Яворов" ще се осъществява само в по една лента в посока.

Освен стеснените пътни ленти Столична община ще промени и движението на автобусните линии с номера 67 и 88.

Според разчетите автобус №67 от Симеоново на кръстовището с бул. "Г.М. Димитров" ще се движи надясно, където ще има спирка при метростанцията, след това наляво по бул. "Джеймс Баучер" със спирка при метростанцията "Жолио Кюри" и ще се връща обратно на кръговото при Телевизионната кула.

88 пък продължава да се движи направо към Семинарията, пл. "Велчова завера", бул. "Джеймс Баучер" към метростанцията, оттам по бул. "Черни връх" до зоологическата градина в двете й посоки.

Любомир Христов обяви още, че строителството на кръстовището по бул. "България” и бул. "Акад. Иван Гешов" се предвижда да започне в края на тази година.

"Причините за забавянето са в това, че все още не са финализирани градоустройствените процедури, има и някои допълнителни промени в проекта за кръстовището и в този за метростанцията. Обектът е много сложен, защото трябва да бъдат съвместени три големи инфраструктурни проекта. Предстои до края на януари главният архитект да прецизира подробния устройствен план", добави заместник-кметът.

"По бул. "България” предстои рехабилитация на трамвайното трасе, а общественият транспорт ще се осигурява с автобуси, което ще затрудни автомобилното движение", призна той.

В заключение зам.-кметът пресметна, че през тази година в транспортната инфраструктура на София ще бъдат инвестирани малко над 140 милиона лева, като в тях не са включени средствата за изграждане на метрото и трамвайните трасета в столицата.

"Отделно от тези средства – около 23 милиона лева от бюджета се осигуряват за текущия ремонт и поддръжка на уличната мрежа. В това число слагаме и осигуряването на средства за основен ремонт на тротоари и пешеходни зони", добави той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати