Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Окт 16
Начало arrow София arrow Ударно копаят и наливат основи за кръстовището при Семинарията

Ударно копаят и наливат основи за кръстовището при Семинарията

  Print E-mail
2014-01-03 18:15:50
източник: dnes.bg

Ударно продължава строежът на кръстовището на две нива при Семинарията, което се очаква да бъде едно от решенията за отпушване на трафика в столицата, похвали се зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

Планирано е строежът на транспортния възел да завърши в края на юли, като стойността на обекта е 16 млн. лв.  Кръстовището се съфинансира от Европейската инвестиционна банка и от Столична община в съотношение 50 на 50%. Изпълнител е "Инфраструктурно строителство".

Според проекта новото съоръжение е замислено като продължение на вече изграденото кръстовище при Телевизионната кула.

 

Досега по проекта са изградени нов водопровод – почти 1 км, 1,5 км канализационна мрежа, около 600 м електропреносна и комуникационна мрежа, изпълнена е половината от пешеходния подлез, който се изгражда под бул. "Никола Вапцаров".

В рамките на втория етап на строителството на кръстовището започва изграждането на подпорните стени и носещата конструкция на естакадата, която ще преминава над бул. "Симеоновско шосе".

Именно заради това Христов обяви, че от 8 януари, идната сряда, до началото на март движението по бул. "Никола Вапцаров" и бул. "Пейо Яворов" ще се осъществява само в по една лента в посока.

Освен стеснените пътни ленти Столична община ще промени и движението на автобусните линии с номера 67 и 88.

Според разчетите автобус №67 от Симеоново на кръстовището с бул. "Г.М. Димитров" ще се движи надясно, където ще има спирка при метростанцията, след това наляво по бул. "Джеймс Баучер" със спирка при метростанцията "Жолио Кюри" и ще се връща обратно на кръговото при Телевизионната кула.

88 пък продължава да се движи направо към Семинарията, пл. "Велчова завера", бул. "Джеймс Баучер" към метростанцията, оттам по бул. "Черни връх" до зоологическата градина в двете й посоки.

Любомир Христов обяви още, че строителството на кръстовището по бул. "България” и бул. "Акад. Иван Гешов" се предвижда да започне в края на тази година.

"Причините за забавянето са в това, че все още не са финализирани градоустройствените процедури, има и някои допълнителни промени в проекта за кръстовището и в този за метростанцията. Обектът е много сложен, защото трябва да бъдат съвместени три големи инфраструктурни проекта. Предстои до края на януари главният архитект да прецизира подробния устройствен план", добави заместник-кметът.

"По бул. "България” предстои рехабилитация на трамвайното трасе, а общественият транспорт ще се осигурява с автобуси, което ще затрудни автомобилното движение", призна той.

В заключение зам.-кметът пресметна, че през тази година в транспортната инфраструктура на София ще бъдат инвестирани малко над 140 милиона лева, като в тях не са включени средствата за изграждане на метрото и трамвайните трасета в столицата.

"Отделно от тези средства – около 23 милиона лева от бюджета се осигуряват за текущия ремонт и поддръжка на уличната мрежа. В това число слагаме и осигуряването на средства за основен ремонт на тротоари и пешеходни зони", добави той.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория София
  Новини  Източник: Маркет линксИзследване на "Маркет линкс", поръчано от "Оффнюз" показва, че София изглежда е готова за промяна на управленския модел. Най-значимите ...
  Новини Въздухът в София отново е опасно мръсен, показват сензорите на airtube.info. От общината твърдят, че по-високите стойности на фини прахови частици в атмосферния въздух се дължат на липсата на вятър, ...
  Новини Нова наредба за обществения ред ще регулира шума в София. Очаква се текстът да бъде гласуван до края на месеца от Столичния общински съвет. С наредбата се забраняват шумните строително-монтажни ...
  Новини "7 милиона лева за един гьол." По този начин столичният общински съветник от РБ и активист Иво Божков коментира ремонта на емблематичния булевард "Княз А. Дондуков".В ...
  Новини Тазгодишните ремонти в София вече събират негативни коментари от столичани. В последните дни излязоха наяве нови скандални детайли от работата в центъра. Повече от три месеца, след като от Столичната ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?