25 Април 2024 г. Четвъртък

Ще се борим с младежката безработица с дистанционно и задочно гимназиално обучение

2014-01-03 09:29:49

Нови форми на обучение в средното образование - дистанционно, комбинирано, задочно и вечерно обучение, ще бъдат въведени в гимназиите. Това предвижда националният план за изпълнение на европейската гаранция, който трябва да реши проблемите с младежката безработица. Планът бе одобрен от правителството в края на миналата година, припомня БГНЕС.

Гимназиите трябва да започнат да предлагат новите начини на обучение от 1 февруари 2014 година, става ясно от документа, цитиран от "24 часа". Те ще са насочени към деца, които отпадат от нормалното обучение, но трябва да получат образование, за да могат след това да си намерят работа. За учениците в новите форми на обучение училищата ще получават същия делегиран бюджет, какъвто е и за редовно учещите.

Активна работа с младежите, които нито учат, нито работят, предвижда националният план. Ще бъде създаден механизъм, по който образователното министерство ще подава информация за отпадналите от училищата. След това тези хора ще се издирват по ЕГН чрез системата ЕСГРАОН, за да бъдат посетени от посредници на адрес. След това ще им се предлага подходящо обучение или работа.

738 148 695 лв. планира да инвестира държавата за намаляване на младежката безработица в периода 2014-2020 година 329 176 000 лв. от тези пари ще дойдат от европейските фондове, а останалите са от бюджета.

Всяка година държавата ще отделя между 1,2 и 1,5 млн. лв. за индивидуални профили на безработните младежи. Под 11% отпадащи ученици до 2020 година.

Процентът на преждевременно напусналите образователната система да бъде под 11 до 2020 година. Това предвижда проект на стратегия на министерството на образованието. В момента процентът е 12,5 на сто.

Като преждевременно напуснали се определят младежите между 18 и 24 години, завършили едва основно образование или по-ниска степен и вече не участващи в никаква форма на образование или обучение.

Сред причините, които карат малките да не ходят на училище, са бедността на семейството, което налага те да помагат. Свързват се също с родителска незаинтересованост, напрежение и кризи. Дори международното изследване PISA установи, че у нас има голяма разлика в резултатите на децата с нисък и висок социално-икономически статус.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати